EU POOŠTRAVA ZAKON INTERNETA: Neka pravila privatnosti će i u Srbiji morati da se MENJAJU!

IZVOR: Tanjug

utorak, 8. 5. 2018.| 01:30

0

Zaštita građana prilikom obrade ličnih podataka biće mnogo strožije regulisani od 25. maja, kada će na snagu stupiti Opšta uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) koja će važiti i za kompanije koje posluju iz Srbije.

pixabay.com
Pravila ista za sve!

Odredbe GDPR odnosiće se na sve pravne subjekte koje se bave ličnim podacima građana EU, nezavisno od toga gde im je sedište, tako da će biti važeće i za kompanije koje posluju sa teritorije Srbije.

Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti zameniće Direktivu o zaštiti podataka iz 1995. godine, koja trenutno reguliše zaštitu ličnih informacija, ali ne obuhvata promene nastale razvojem IT industrije.

Kako objašnjava stručnjak švajcarske softverske agencije "Namics"dr Bernd Langkau upravo su napredak IT industrije, pojava novih oblika poslovanja kao što je e-trgovina i stvaranje nadnacionalnih kompanija uslovili izmene u evropskom zakonodavstvu.

pixabay.com

- Mnoge kompanije posluju izvan granica jedne države što je promenilo protok ličnih podataka i način na koji se sa njima postupa. Takođe, izmenio se i sam pojam ličnog podatka, pa se on više ne odnosi samo na ime i prezime, JMBG ili adresu stanovanja, već podrazumeva i e-mail, IP adresu, kao i broj poseta nekom sajtu - naveo je on.

Langkau napominje da će zahvaljujući GDPR-u građani povratiti kontrolu nad ličnim informacijama, te će prilikom pristupanja nekoj aplikaciji ili sajtu pojedinac biti obavešten ukoliko se njegovi podaci prikupljaju ili obrađuju, kao i zbog čega se to čini.

- Kompanije koje prikupljaju lične informacije, moraće da imenuju pravnog predstavnika u nekoj od zemalja EU - napominje dr Bernd Langkau.

pixabay.com

Važi i za Srbiju

Langkau objašnjava da će se Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti odnositi i na preduzeća koja posluju sa teritorije Srbije.

- Kako se GDPR odnosi na zaštitu ličnih podataka građana Evropske unije, uredba će biti obavezujuća za sve kompanije koje prikupljaju i obrađuju njihove podatke nezavisno od toga da li su pozicionirane u Nemačkoj, Srbiji ili nekoj azijskoj državi. Zbog toga će zakonodavstvo Republike Srbije morati da usaglasi nacionalni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti sa GDPR-om - pojasnio je on.

Srbija je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti donela 2008. godine, ali on ne obuhvata promene nastale razvojem IT industrije, zbog čega je donošenje novog zakona najavljeno za maj ove godine - upravo u periodu kada na snagu stupa Opšta uredba Evropske unije o zaštiti podataka o ličnosti.

Čuva srce i opušta: Ovaj ukusni topli napitak treba da pijete svakoga dana
Čuva srce i opušta: Ovaj ukusni topli napitak treba da pijete svakoga dana
0
(VIDEO) Vatrena buktinja progutala preko 3.500 automobila
(VIDEO) Vatrena buktinja progutala preko 3.500 automobila
0

KOMENTARI 0


Mali trikovi uz pomoć kojih ćete pronaći sve što želite na Googleu
Mali trikovi uz pomoć kojih ćete pronaći sve što želite na Googleu
0
OŠTRIJE MERE TVITERA: Veća transparentnost za političko oglašavanje!
OŠTRIJE MERE TVITERA: Veća transparentnost za političko oglašavanje!
0
RUSKA REVOLUCIJA: KAKO BI BILO DA JE LENJIN IMAO TVITER?!
RUSKA REVOLUCIJA: KAKO BI BILO DA JE LENJIN IMAO TVITER?!
0
(VIDEO) NASAMARILI SU TVITER KAO NIKO DO SADA
(VIDEO) NASAMARILI SU TVITER KAO NIKO DO SADA
0
Špijunski skandal trese Fejsbuk: Kompanija želela da kupi softver da bi nadgledala korisnike
0

Špijunski skandal trese Fejsbuk: Kompanija želela da kupi softver da bi nadgledala korisnike

Ovo su razlozi zbog kojih vas paš voli da vas ljubi
0
Ovo su razlozi zbog kojih vas paš voli da vas ljubi
Ministarstvo saopštilo: Građani mogu da pomere termine za korišćenje turističkih vaučera
0
Ministarstvo saopštilo: Građani mogu da pomere termine za korišćenje turističkih vaučera
Od kada znamo za sebe kupamo se, ali OVO ceo život radimo pogrešno!
Lepota

Od kada znamo za sebe kupamo se, ali OVO ceo život radimo pogrešno!

opusteno.rs, republika.rs

 - sreda, 8. 4. 2020. u 02:11 0

Nanosite šampon na mokru kosu? Stručnjaci poručuju da ste ceo život radili pogrešno.

HOROSKOP ZA SREDU 7. 4 - Ribe žrtve spletki i manipulacije, Blizanci ulaze u strastvenu vezu
Horoskop

HOROSKOP ZA SREDU 7. 4 - Ribe žrtve spletki i manipulacije, Blizanci ulaze u strastvenu vezu

Republika

 - sreda, 8. 4. 2020. u 01:49 0

Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstalacija ovde, konstelacija onde - toliko je toga što nam...

Znakovi iz univerzuma koji govore da se na dobrom putu
Horoskop

Znakovi iz univerzuma koji govore da se na dobrom putu

Republika

 - sreda, 8. 4. 2020. u 01:49 0

U životu apsolutno svake osobe postoje slučajni događaji, koji se još nazivaju sinhronizmi. Sa logičkog stanovišta, nemoguće je...

Za parove koji ginu u izolaciji: Stručnjak za veze daje savet koji sve rešava
Seks

Za parove koji ginu u izolaciji: Stručnjak za veze daje savet koji sve rešava

Republika

 - sreda, 8. 4. 2020. u 01:18 0

Ako ste već nedeljama u izolaciji sa partnerom, moguće je da je među vama počela doza netrpeljivosti i da na površinu izlaze i najmanji...

Dugo je sa vama pa vas naprasno ostavi? Evo zbog čega muškarci ne žene one sa kojima su dugo u vezi
Žena

Dugo je sa vama pa vas naprasno ostavi? Evo zbog čega muškarci ne žene one sa kojima su dugo u vezi

opustesteno.rs, republika.rs

 - sreda, 8. 4. 2020. u 00:47 0

Svi sigurno znamo za situaciju kada je par u vezi godinama i onda raskinu pa se muškarac ubrzo oženi za sledeću ženu koju je upoznao....

Saradnja koja može da protrese tržište - Honda i GM zajedno rade na inovativnom projektu
Saradnja koja može da protrese tržište - Honda i GM zajedno rade na inovativnom projektu
0

Ultium je inovativna arhitektura baterijskog pogona i plan je da se cena baterija obori na 100...

Mini bašta na terasi kao toalet za kuce
Mini bašta na terasi kao toalet za kuce
0

Nažalost, zbog velikog broja nesavesnih vlasnika koji su zloupotrebljavali mogućnost šetanja pasa...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 8. 4. 2020.