Ovo je najbolje mesto za bežični ruter u stanu

Autor: Republika

Razonoda

05.05.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaboravite na ispravljanje greški i šetanje rutera po stanu - matematika je dokazala koje je najbolje mesto za vaš ruter.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Fizičar Džejson Kul osmislio je formulu uz pomoć koje možete da otkrijete najbolje mesto u stanu za bežični ruter - a sve zavisi od njegovih planova i rasporeda.

Koul je počeo da istražuje nauku iza postavljanja rutera u pokušaju da optimizuje sopstveni WiFi signal.

Kako bi to postigao, prvo je mapirao plan stana, odredio vrednosti prelamanja zidovima i onda uz pomoć Helmholcove jednačine modelirao elektromagnetne talase koje emituje ruter.

Na samom početku došao je do ne preterano uzbudljivog rešenja koje podrazumeva stavljanje rutera u samu sredinu doma.

Ali naravno, ruter na sred sobe nije uvek najlepše rešenje, a i često nije moguće zbog udaljenosti utičnica, piše telegraf.rs.

Kako bi dalje istražio sve, Koul je modifikovao svoj model i dodao apsorpciju u materijalima od kojih su zidovi napravljeni. To mu je dalo model koji je izgledao slično WiFi talasima.

Na samom kraju je došao do (ne tako iznenađujućeg) zaključka - što ste dalje od rutera, to će biti teže uhvatiti signal.

Ali, ako ga postavimo kako treba, njegov signal će napuniti gotovo svaku sobu u stanju, kao što je to prikazano u videu:

Koul je čak napravio i aplikaciju koja će vam dozvoliti da mapirate sopstveni WiFi signal po kući i odredite najbolje mesto za svoj ruter.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading