KINA POSTAJE GLOBALNI LIDER U ROBOTICI?!

Autor: Tanjug

Razonoda

03.05.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineske kompanije ostvarile su ozbiljan napredak u oblasti industrijske robotike, sektoru kojim su, istorijski gledano, do sada dominirali japanski i evropski rivali, navodi se u najnovijem izveštaju istraživačke kompanije ABI Riserč.

RepublikaFoto: twitter.com/Inn_Tweets

- Četiri vodeća kineska prodavca industrijske robotike prijavila su 20-procentni rast prihoda u 2016. godini na godišnjem nivou, a sličan podatak očekuje se i u narednih nekoliko godina - izjavio je glavni analitičar ABI Riserča, Ljen Jie Su.

- Njihovi japanski i evropski rivali su u istom periodu zabeležili pad ili slabašan jednocifreni rast prihoda - dodaje on.

Uspon kineske industrije robotike je, kako prenosi Raša tudej, rezultat snažnih akcija vlade u Pekingu, ali i velikih investicija korporacija u istraživanje i razvoj. Naime, kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija je 2013. godine usvojilo Smernice za promociju i razvoj industrije robotike u cilju podsticanja razvoja tog sektora do 2020. godine.

U međuvremenu, kineske robotičke kompanije i internet gigant investirali su ogromna sredstva u ključne robotičke tehnologije.

Kina bi, prema izveštaju ABI, trebalo da postane najveće tržište industrijskih robota sa 134.000 prodata robota u ovoj godini.

Pred kineskim dobavljačima je, međutim, i dalje dug put kako bi na međunarodnim tržištima stali "rame uz rame" sa veteranima u toj oblasti - indijskom kompanijom Grej Orandž, švajcarskom Svislog, kalifornijskom Feč robotiks i nemačkom Magacino.

Osim toga, kineski dobavljači robotike i dalje "kaskaju" u smislu ključnih komponenti, koje još uvek kupuju od međunarodnih kompanija, navodi se u izveštaju te istraživačke kompanije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading