Organizovana prevara: Jedna poruka se pretvorila u noćnu moru!

Autor: b92.net

Razonoda

29.04.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je započeo razgovor sa jednom devojkom na Tinderu, 38-godišnji Mark (njegovo ime je izmenjeno) iz Sidneja u Australiji nije ni slutio da je reč o organizovanoj prevari.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Kada pogledam unazad, ne postoji ništa što je delovalo čudno ili sumnjivo u vezi sa tim profilom. Na profilu je pisalo da "devojka" nalazi na kilometar od mene, što je dodatno uticalo na to da poverujem da je reč o stvarnoj osobi - objašnjava Mark. 

Nakon nedelju dana dopisivanja na Tinderu, devojka mu je predložila da nastave razgovor na WhatsAppu. 

Mark je prvi put pomislio da nešto nije u redu kada je shvatio da je reč o indonezijskom broju telefona. 

- Kada sam je zamolio da mi objasni to, rekla je da je već neko vreme u Australiji na putu, i tada sam se opustio jer to ovde nije tako retka pojava - rekao je. 

Razgovor se sve više zahuktavao, a devojka je u jednom trenutku Marku poslala svoju nagu fotografiju, i zamolila jednu takvu njegovu zauzvrat. 

Iako to ne liči na njega, Mark se složio sa time, i poslao joj fotografiju. Upravo u tom trenutku se ceo razgovor pretvorio u noćnu moru. 

Njegov sagovornik zatražio je 500 dolara u zamenu za brisanje eksplicitne fotografije. U suprotnom, poslaće je svim Markovim članovima porodice i prijateljima. 

Da bi pokazao koliko je ozbiljan, poslao mu je snimke ekrana njihovih profila na Instagramu i Facebooku, što znači da ih je uspešno pronašao. 

Mark u početku nije želeo da plati jer nije postojala nikakva garancija da prevarant neće obrisati fotografiju posle isplate. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, ono što je otežavalo situaciju bila je činjenica da je radio kao marketing menadžer u jednoj multinacionalnoj kompaniji; kada bi fotografija dospela do njegovog šefa ili kolektiva, njegova karijera bila bi ugrožena. Zato je u očajanju prebacio spomenutu sumu na račun prevaranta. 


Naravno, priča se tu ne završava. Prevarant postaje sve agresivniji, tražeći još novca. 

Mark se u tom trenutku obraća za pomoć organizaciji Internet Removals, koja omogućava uklanjanje osetljivog sadržaja na internetu. 

Brendon Mekalpin, muškarac koji se bavi ukljanjanjem takvog sadržaja, pomogao je Marku da ukloni što više detalja iz privatnog života kako prevarant ne bi mogao da prikupi još informacija o njemu. 

Iako niko od ljudi koje Mark poznaje nije do sada primio njegovu nagu fotografiju, on je odlučio da sve ispriča svom šefu. 

- Rekao sam sve mom šefu kako bi mogli da budu svesni šta se dešava i uklone fotografiju u slučaju da u jednom trenutku ona nekako dospe do kolektiva - objasnio je. 

- Videlo se da mu je žao, i rekao je da će ponuditi svoju punu podršku u slučaju da fotografija nekako ispliva. Međutim, koliko god bio srdačan, moja karijera svakako više neće biti ista. U pitanju je jedna od stvari sa kojom ne možete da se pomirite. Kad se osvrnem unazad, pomislim - "Kako sam mogao da budem tako glup?" Ali, u tom trenutku jednostavno ne razmišljate o tome - dodao je. 


Mekalpin savetuje ljudima da, ako se nađu u istoj situaciji, odmah prekinu svu komunikaciju, ignorišu zahtev za isplatu, i odmah o svemu obaveste policiju i svoje nadređene na poslu. 

- Uvek traže još novca. Većina njih pokušava da zaradi na brz i lak način. Ako komunikacija sa žrtvom zamre, obično jednostavno pređu na drugu. A poslodavci su skoro u svim slučajevima do sada imali vrlo mnogo razumevanja - rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading