Wikipedia ima novu opciju koja dosta olakšava njeno korišćenje!

Autor: tportal.hr

Razonoda

25.04.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Wikipedija konačno uvodi alat koji će čitaoce spasiti od beskonačnog kopanja po linkovima koji povezuju pojmove i tako doprineti čitanosti objavljenih članaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nova olakšica na Wikipediji

Ako držite miš iznad bilo kog hiperlinkovanog pojma na Wikipediji, videćete manji prikaz najave stranice na koju taj link vodi, što vam dopušta da istražujete povezane teme bez napuštanja one koju upravo čitate. 

Uvođenjem ove opcije Wikipedia omogućava istraživanje tema bez napuštanja izvorne stranice i bez otvaranja velikog broja dodatnih tabova. 

Mala najava stranice u sebi sadrži nekoliko rečenica ciljanog članka, dozvoljavajući čitaocima da odrede da li je tema na koju planiraju da kliknu povezana sa temom kojom se upravo bave. 

Fondacija Wikimedia je sprovela vrlo pedantno istraživanje pre uvođenja ove mogućnosti, a reakcije su bile vrlo pozitivne. Samo mali deo ljudi je ovu opciju isključio, što znači da ona ne smeta "standardnom" čitaocu. Promena je Wikipediji donela i mnogo veći broj "standardnih" pregleda. 

- Fondacija Wikimedia na uspeh gleda kao na mogućnost približavanja besplatnog znanja ljudima širom sveta, čak iako metoda kojom se to radi smanji broj potencijalnih posetilaca. Naš je cilj da učinimo Wikipediju korisnijom, verodostojnijom i zanimljivijom ljudima širom sveta - navodi se u zvaničnom blogu Wikimedije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading