Google Chat je kompanijin novi univerzalni projekat za razmenu poruka

Autor: benchmark.rs

Razonoda

21.04.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Google je prestao sa radom na Allo Android aplikaciji za komunikaciju, a najveći deo tima je premestio na novi projekat, pod nazivom Chat. Ovo je još jedan kompanijin projekat u pokušaju objedinjavanja messengera na Android uređajima.

Foto: youtube.com/The Verge
Google Chat

Prvo smo imali Google Talk, potom Hangouts, nakon čega su usledili Allo i Duo koji su razdvajali video i tekstualne razgovore. Sada je Allo projekat ugašen, a njegovo mesto će zauzeti Chat.

Ono što je zanimljivo kod novog Chat projekta, jeste da koristi RCS tekstualnu razmenu poruka, odnosno richer media standard, koji i dalje radi u okviru opreme koju provajderi već imaju. Ovo znači da, kada neko ko prima poruku, nema Chat, tu poruku dobija kao regularan tekst na koju će moći da odgovori. Naravno, ovde se sve svodi na provajdere, čiji je zadatak da odobre Chat na svojim mrežama. Google je trenutno u pregovorima da se ovo izvrši.

S obzirom na ogroman broj različitih Android telefona, koji su dostupni na tržištu, verovatno je korišćenje RCS-a bio jedini konkretan pristup objedinjenom iskustvu razmene poruka na Google-ovoj mobilnoj platformi. RCS je univerzalno podržan, a omogućava uobičajene radnje kao što je deljenje rich media fajlova. Ono što je mana RCS-a, jeste da nema enkripciju što bi moglo predstavljati novu prepreku za Google u kreiranju prave, korisne aplikacije za razmenu poruka na Androidu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading