Stoka će se uzgajati uz pomoć veštačke inteligencije

Autor: Republika

Razonoda

14.04.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U SAD je počelo uvođenje veštačke inteligencije u uzgajanju stoke, "Pametnog pomoćnika na farmi krava", posle nekoliko godina sprovođenja ovog projekta u Evropi. Sistem IDA kompanije Konektera koristi uređaj za detekciju pokreta koji je pričvršćen za vrat krave i koji prenosi podatke o kretanju životinje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jedan od farmera je uveo ovaj sistem

Uz pomoć senzora i programa veštačke inteligencije utvrđuje se kada tačno krava preživa, kada leži, kada se kreće, pije vodu ili jede i tako nadgleda svako pojedinačno grlo.

Jedan od farmera koji je uveo ovaj sistem u svoje domaćinstvo kaže da bi mu inače bilo nemoguće da prati oko 2.000 grla stoke, koliko ih ima na svojoj farmi u američkog državi Džordžiji.

On je kazao i da će ova novina za 10 odsto povećati produktivnost stoke i omogućiti njegovoj porodici dodatnu zaradu od više stotina hiljada dolara.

Jasir Kokar, osnivač i izvršni direktor Konektere, rekao je da je ideju za korišćenje veštačke inteligencije na farmama mleka dobio dok je živeo na jednoj takvoj farmi južno od Amsterdama, piše N1.

IDA radi uz Guglov sistem TensorFlow koji je do danas omogućio primenu veštačke inteligencije u mnogim disciplinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading