Otkriveni ostaci NEPOZNATE VRSTE DINOSAURUSA

Autor: Tanjug

Razonoda

20.02.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Egipta je stigla vest o otkriću ostataka do sada nepoznate vrste dinosaurusa, koji je živeo pre 100 miliona godina, samo nekoliko dana nakon vesti o otkriću egipatske grobnice visoke sveštenice stare 4.400 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krajem mezozoika dugovrati biljojed nastanjivao je oblast, koju je tada prekrivala džžungla. Ona se znatno razlikuje od onoga što je dr Hešam Salam i njegov tim diplomaca zatekao kada je počeo sa istražživanjem područja 2013. godine.

Tim je pažžljivo iskopao kosti vilice, nogu i ostale fosile i doneo ih u Paleontološki centar za proučavanje kičmenjaka na Univerzitetu u Mansuri, preneo je Glas Amerike.

Pronađeni deo skeleta ukazivao je na sličnost anatomije dinosaurusa sa evropskim džžinovima iz istog perioda, što je u suprotnosti sa teorijama da su afrički dinosaurusi bili kompletno izolovani tokom mezozoika. Istražživači se nadaju da se ispod peska krije još otkrića.

- Sa sigurnošću možžemo reći da je ove dinosauruse nešto lovilo. Kao i u svakom ekosistemu, ukoliko bismo otišli u džžunglu pronašli bismo lava i žžirafu. Znači, pronašli smo žžirafu, ali gde je lav? To je ono što ćemo pokušati da otkrijemo - kaže vođa tima Hešam Salam.

"ŽŽirafa" je nazvana "Mansurosaurus Šahine", po univerzitetu sa kog dolazi istražživački tim i jednom od osnivača paleontološkog odeljenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading