(VIDEO) Uspešno lansirana NAJMANJA raketa na svetu!

Autor:

Razonoda

05.02.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako joj prošle godine nije pošlo za rukom, japanska agencija za istraživanje svemira JAXA konačno je uspešno lansirala najtanju i najmanju raketu na svetu u Zemljinu orbitu.

RepublikaFoto: youtube.com/SciNews
Japanci "izbacili" najmanju raketu na svetu

Iz JAXA-e kažu kako je lansiranje rakete modela SS-520-5 bio demonstracioni eksperiment. Raketa je na sebi nosila satelit TRICOM-1R od tri kilograma koji je brzo ostavila u orbiti. Uz pomoć ovog satelita zaposleni JAXA-e moći će da posmatraju Zemlju s nekoliko kamera.

Nakon uspešnog lansiranja SS-520-5, Japanci se mogu pohvaliti kako su s najmanjom raketom na svetu isporučili satelit u orbitu. Podsećamo, prošlogodišnje lansiranje rakete nije dobro prošlo, jer se raketa srušila zbog otkazivanja motora.

Ova raketa duga je 9,54 metara, a teška je 2,6 tone. SS-520 je koštala skoro pet miliona dolara. Misija JAXA-e još jedan je pokazatelj kako svemirska industrija teži prema korišćenju manjih vozila za isporuku manjih tereta u svemir. Novozelandska kompanija Rocket Lab prošlog meseca je uspešno lansirala malu raketu Electron dostavljajući četiri satelita u Zemljinu orbitu. Iz JAXA-e se nadaju kako će SS-520-5 koristiti za prevoz komercijalnog tereta do 140 kilograma.

Male rakete dizajnirane su da prenose mali teret , odnosno da smanje troškove malim kompanijama koje sebi ne mogu često da priušte put do svemira kao kompanije SpaceX, Orbital ATL ili United Launch Alliance.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading