EU PRITEGLA MICROSOFT: Od sada će morati da otkrije koje podatke prikuplja i kome ih šalje

Autor: Republika

Razonoda

31.01.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Microsoft je nakon dugo vremena odlučio da konkretnom nadogradnjom odgovori na korisničku zabrinutost za sigurnost njihovih ličnih podataka.

RepublikaFoto: pixabay.com

Tehnološki gigant je već duže vreme pod paljbom evropskih zakona koji ga prisiljavaju da bude transparentan oko podataka koje sakuplja od svojih korisnika.

Nakon što je svima jasno stavio do znanja koje tačno podatke Windows sakupljaju, EU je od Microsofta tražio da ode i korak dalje. Najnovija nadogradnja omogućiće korisniku da tačno sazna koji podaci odlaze "napolje" - koristeći sam operativni sistem.

Kako to tačno radi?

Nova mogućnost prvo će biti dostupna ograničenom broju korisnika koji imaju pristup novom "Windows Diagnostic Data Vieweru". Ovaj program daje mogućnost pregleda podataka koji se šalju serverima Microsofta putem Windowsa 10.

Ovi podaci uključuju spojene uređaje, periferije, konfiguracijske opcije, podatke o performansama, gledanje filmova, instalirane aplikacije i još mnogo toga.

Kada stiže?

Ova aplikacija bit će dostupna prvo Windows Insajderima, a Microsoft planira da je uključi u novoj velikoj nadogradnji za sve Windows 10 verzije.

Dolazak se očekuje negde oko proleća.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading