FEJSBUK NOVINE: Kroz ova tri koraka možete da proverite ko ima pristup vašim informacijama?!

Autor: Republika

Razonoda

31.01.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hteli mi to da priznamo ili ne, ali naši profili na Facebooku sadrže velike količine privatnih podataka za koje baš i ne bi bilo dobro da dospeju u pogrešne ruke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako je Facebook sklon s vremena na vreme da menja svoje postavke, a onda i načine na koje bi korisnici trebalo da štite svoje podatke, čini se kako bi korisnici svako malo morali da proveravaju jesu li podaci koje imaju na svom Facebook profilu zaista sigurni.

U sklopu Dana privatnosti podataka Facebook je omogućio svim svojim korisnicima da provere koliko su njihovi podaci zapravo zaštićeni, odnosno da im pokaže kako da se bolje zaštitite.

Zbog toga su osmislili jednostavan vodič pod nazivom Privacy Basics koji vam neće oduzeti previše vremena, a pomoći će vam da bolje razumete koncept privatnosti na Facebooku.

Kako biste pokrenuli proveru, potrebno je da se prijavite na svoj profil i potom odaberete Privacy Basics ili u desnom uglu u opcijama Help Centra odaberete Privacy Checkup (Provera privatnosti).

Kad vam se otvori Privacy Basics, na dnu stranice pronaći ćete opciju Take the Privacy Checkup. Kliknite i u tri koraka proverite ko vidi vaše objave, vaše lične podatke i koje sve aplikacije imaju pristup vašem profilu odnosno podacima.

Osim ovih osnovnih podataka, možete proveriti i kako dodatno da osigurate svoj profil promenom lozinke, šta da uradite u  slučaju da vam je profil hakovan, gde ste sve prijavljeni na svoj profil, ali i da zatražite od Facebooka da vas obavesti ako se neko neovlašćeno pokuša ulogovati na vaš nalog.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Preporučujemo i da proverite koji se od vaših podataka s Facebooka dele s oglašivačima odnosno drugim internet stranicama. Taj podatak možete pronaći u Privacy Basics, ako s desne strane odaberete Advertising (Oglašavanje).

Biće vam mnogo jasnije kako vam Facebook servira oglase i zašto se pojavljuju oglasi koji imaju veze s onim o čemu ste se dopisivali s prijateljima ili pretraživali na internetu.

Odvojite nekoliko minuta i pobrinite se da su vaši podaci dovoljno zaštićeni te da se ne dele bez vašeg znanja.

A ako se ne slažete s načinom na koji to Facebook radi, uvek možete obrisati svoj profil na toj društvenoj mreži, zar ne?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading