OPASAN EKSPERIMENT: Žele da NEBO ZAVIJU U CRNO zarad našeg dobra!

Autor:

Razonoda

30.01.2018

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici žele da hemikalijama u atmosferi zatamne nebo i spreče proboj Sunčevih zraka kako bi se borili protiv globalnog zagrevanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Progutao bi nas mrak zarad našeg dobra?

U borbi sa globalnim zagrevanjem naučnici razmatraju da hemikalijama koje bi ispustili visoko u atmosferu zamrače nebo na celoj planeti i tako spreče proboj sunčevih zraka do površine Zemlje.

To pokazuju dokumenta Ujedinjenih nacija u koja je agencija Rojters imala uvid.

Kao posle erupcije

Istraživanje o vidovima borbe protiv zagrevanja planete naručili su predstavnici više od 200 zemalja, učesnika u Pariskom klimatskom sporazumu 2015. Pojedini naučnici su, inspirisani zamračenjem delova planete posle velikih vulkanskih erupcija (kada prašina prekrije više delove atmosfere), predložili da se u visoke delove atmosfere izbace sumpor i slične hemikalije. Ovo je privuklo veliku pažnju jer je reč o relativno jeftinom rešenju - cena bi bila između jedne i deset milijardi dolara godišnje.

Ipak, pojedini istraživači su upozorili da bi ovaj vid geoinženjeringa bio „ekonomski, socijalno i institucionalno neupotrebljiv“ jer bi mogao da dovede i do rizika od suša, poplava, toplotnih talasa i još jačih oluja, a i ne bi smanjio nivo ugljen-dioksida, piše Rojters.

Tabu tehnologija

- Postoji tabu kad je reč o ispitivanju ovakvih tehnologija, ali je neophodno izvesti veliko istraživanje kako bismo shvatili rizike i potencijalne dobitke - kaže David Kejt, direktor Istraživačkog programa za geoinženjering na Harvardu.

Ipak, zbog predugog ispitivanja, dodaje, bolje je okrenuti se ispitivanju načina ograničenja emisije gasova, koja vodi do takozvanog efekta staklene bašte.

PREDLOZI

Menadžment sunčeve radijacije

- Slanje reflektivnih čestica sumpora u atmosferu i zaustavljanje proboja Sunčevih zraka do površine Zemlje.

Pošumljavanje pustinja

- Irigacijom pustinja u Australiji i severnoj Africi i njihovim pošumljavanjem mogla bi da se smanji količina ugljen-dioksida.

Alkalinizacija okeana

- Sipanjem kreča u okeane podigao bi se nivo njihovog apsorbovanja ugljen-dioksida.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading