Znate li kako miriše svemir? UDAHNITE ovo i saznaćete!

Autor:

Razonoda

28.01.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda je ovo najčudnije pitanje koga se ne biste setili ni u tri života, ipak, to ne znači da nema odgovora na to uvrnuto pitanje "KAKO MIRIŠE SVEMIR?". Naprotiv, astronauti tvrde da se svemir itekako oseća, čak na tri mirisa koja i mi na zemlji udišemo!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svemirom prevladava neobična kombinacija arome dima roštilja, spaljenog goriva i vrućeg metala. Izvor ove opojne arome su zvezde koje umiru, odnosno policiklički aromatični ugljovodonici. Luiz Alamandola, direktor i osnivač Laboratorija astrofizike i astrohemije u Amesu, centru NASA-e tvrdi da su ove molekule rasute po čitavom svemiru. Te iste arome na Zemlji se mogu pronaći u hrani, nafti i ugljenu.

Ljudi zbog očiglednih razloga ne mogu da osete miris kosmosa, astronauti s druge straneizlaze iz ISS-a u svemirske šetnje i tako mogu da osete svemir, a miris opisuju kao, aromu prženog mesa.

Miriše po roštilju

Miris kosmosa izražen je do te mjre da se koristi pri treningu astronauta. NASA je, naime, baš zbog toga naručila specifični 'osveživač vazduha' koji imitira miris svemira. Miris Meseca, recimo, "sličan je mirisu baruta" tvrdi Stiven Pirs, osnivač kompanije za proizvodnju mirisa, prenosi tportal.hr.

Stručnjaci tvrde da je Sunčev sistem zapravo posebno "mirišljav" zbog hrpe ugljen dioksida i jako malo kiseonika. Ovo je slična situacija kao i kod vozila koja, ako nema dovoljno kiseonika, zavije čađ i neprijatan miris.

Udaljene zvezde koje sadrže hrpu kiseonika imaju arome roštilja. Kada napustimo našu galaksiju, stvari postanu zanimljivije. U mračnim područjima kosmosa molekularni oblaci prepuni su sitnom prašumom koja miriše različito - od arome šećera do smrada raspadajućih jaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading