Od ovih virusa strepi ceo kompjuterski svet!

Autor: Republika

Razonoda

06.01.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milijarde ljudi su postali laka meta hakera zahvaljujući virusima Meltdown i Spektra koji ugrožavaju rad gotovo svih uređaja, od laptopova i tableta, preko televizora i bejbi monitora do telefona i kompjuterskih sistema u automobilima. Na udaru je sve što radi na Intel, AMD i Arm procesorima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Meltdown koji je specifičan za uređaje koje pokreću Intel čipovi, dozvoljava hakerima da premoste barijeru između aplikacija i memorije kompjutera, omogućavajući im tako da imaju u uvid u sve podatke. Ovo je otkriveno još prošle godine kada je primećeno da lozinke, enkriptovani ključevi i druge poverljive informacije koje se nalaze u aplikacijama nisu zaštićeni. Drugi virus pod imenom Spektra napada čipove AMD, Arm ali i Intel.

Mnogo bitnije je to koje konkretno uređaje ovi virusi mogu da napadanu. Na listi su ajfon telefoni, HP, Mek i Del desktop računari i laptopovi, pametni zvučnici sa Gugl asistentom, Soni uređaji, većina pametnih televizora...

Kako to izgleda i koliko je jednostavno jednom hakeru da sve izvede pokazao je Majkl Švorc, momak sa doktoratom informacionih sigurnosti, piše blic.rs.

Kako da se zaštitite

Gugl je objavio da svi telefoni koji rade na poslednjim verzijama Androida već imaju potrebnu zaštitu i vlasnici ne bi trebalo da strahuju, a isti je slučaj sa onima koji imaju Neksus i Piksel smartfonove. Međutim, nova verzija Androida stiže 5. januara tako da bi trebalo da se instalira.

Takođe, korisnici Gmail-a tvrde iz Gugla, ne moraju da brinu, ali svi koji koriste Chrome i Google Cloud rizikuju da im budu ukradeni poverljivi podaci koje čuvaju ukoliko ne urade poslednji apdejt. On stiže 23. januara, a o ne želite da rizikujete do tada možete iskoristiti opciju Site Isolation. Na Windows, Mac, Linux, Chrome OS i Android uređajima potrebno je da kopirate chrome://flags/#enable-site-per-process na URL u Chrome. Kliknite Strict Site Isolation i izaberite Enable. Sačuvajte i kliknite na Relaunch now.

Iz Epla nisu dali zvanične komentare a Linux je vež izbacio "patch". On će vam doduše usporiti uređaj za 17 odsto i opcioni je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading