NEMOJTE DA VAS OBMANJUJU: Prava istina zbog čega uključujemo "AIRPLANE MODE" u avionu!

Autor:

Razonoda

25.12.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Signal telefona ne remeti navigaciju aviona, ili bar do sada to nije zabeleženo. Ali, "airplane mode" na telefonu nije uzaludan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Evo kome stvarno smeta

Istina u vezi "airplane mode-a" leži u radijskim mrežama na tlu, zato aviokompanije pre svakog poletanja od putnika traže da stave svoje telefone u "airplane mode".

- Nikada nije dokazano da je signal mobilnog telefona ometao navigaciju aviona, ali samo zato što se to nikada nije desilo, ne znači da se to nikada neće dogoditi - kaže jedan pilot za "Business Insider".

Međutim, pravi razlog zašto aviokompanije u Sjedinjenim Američkim Državama traže da putnici telefon stave na "airplane mode" jeste zbog Federalne komisije za komunikacije (FCC).

Razlog leži u mreži signala koja je na zemlji, a koju bi aktivni signali iz vazduha mogli poremetiti. To bi značilo da telefoni u vazduhu zapravo mogu "pokupiti" signale s više baznih stanica. To bi vrlo lako moglo zagušiti mreže na tlu i uzrokovati "izbacivanja" s mreža.

Ali, neki internacionalni letovi imaju instalirane odašiljače za telefone u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfanje i komuniciranje tokom letova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading