WhatsApp dobio naređenje i tiče se deljenja informacija korisnika

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

22.12.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska agencija za zaštitu privatnosti pod nazivom CNIL naredila je WhatsAppu da prestane da deli podatke korisnika s kompanijom Facebook u čijem je vlasništvu. Aplikacija ima rok od mesec dana da ispuni naređenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
CNIL je ustanovio da je WhatsAppova namera da poboljša sigurnost korisnika validna, ali da razlog za poslovnu inteligenciju nije prihvatljiv

Istraga je počela nakon što je WhatsApp prošle godine objavio da deli podatke s Facebookom zbog razvoja ciljnog raklamiranja, sigurnosih mera i poslovne inteligencije. 

CNIL je ustanovio da je WhatsAppova namera da poboljša sigurnost korisnika validna, ali da razlog za poslovnu inteligenciju nije prihvatljiv. 

WhatsApp nikada nije obavestio svoje korisnike da skuplja podatke za poslovnu inteligenciju i da nema načina da se to spreči osim deinstalacije aplikacije. CNIL tvrdi da WhatsApp krši osnovnu slobodu korisnika. 


Evropske agencije su uticale na Facebook u prošlosti, posebno kada je reč o deljenju podataka. Nemačka je naredila Facebooku da prestane da skuplja podatke korisnika WhatsAppa u septembru prošle godine, a u Velikoj Britaniji je Facebook pristao da prestane sa tim u novembru, takođe prošle godine. 

U maju ove godine je Evropska unija kaznila Facebook sa 122 miliona evra zbog obmanjujućih informacija o kupovini WhatsAppa. Tada je kompanija tvrdila da neće moći da povezuje profile korisnika WhatsAppa s Facebookom. 

U septembru je EU zatražila od društvenih mreža, među kojima je i Facebook, da se uhvate u koštac s govorom mržnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading