OVE GODINE ZEMLJA ĆE BITI U POTPUNOM PAKLU!

Autor: Republika

Razonoda

08.12.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Globalno zagrevanje će za 15 odsto premašiti najgora predviđanja stručnjaka Ujedinjenih nacija, a temperatura će dotada porasti za četiri stepena Celzijusove skale. To je mnogo više od granice od dva Celzijusa, koju su kao kritičnu postavili međunarodni stručnjaci za globalno zagrevanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Do 2100. godine Zemlja će biti u potpunom rasulu

Patrik Braun i Ken Kaldeira, klimatolozi sa Instituta "Karnegi" na kalifornijskom Univerzitetu Stenford, izračunali su da će "globalno zagrevanje biti mnogo snažnije", a rezultate istraživanja objavili su u časopisu "Nature". 

Brzina globalnog zagrevanja je podcenjena, zbog čega će biti vrlo teško ispuniti ciljeve koje je 2015. godine postavilo 200 zemalja na sastanku u Parizu. Radi se o ograničenju porasta temperature na manje od dva Celzijusova stepena, u odnosu na predindustrijsko razdoblje. 

- Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da će stabilizovanje globalne temperature zahtevati još rigoroznije smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, nego što je ranije bilo izračunato - upozorili su Braun i Kaldeira. 


Prema izveštaju UN, sadašnja nastojanja vlada da ograniče emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte je preslaba da bi se postigli ciljevi zacrtani Pariskim sporazumom 2015. godine. 

- Dobra vest je da znamo više o budućim klimatološkim zbivanjima, a loša, jako loša, da će nam budućnost biti toplija nego što smo predvideli - kaže profesor meterologije Univerziteta Reding, koji nije učestvovao u izradi studije, Vilijam Kolins.

Prema jednom od pesimističnijih scenarija, po kome će emisija gasova staklene bašte nastaviti i dalje da raste do 2100. godine, temperatura bi mogla da poraste za 4,8 stepeni Celzijusa u odnosu na 4,3 koliko je bilo predviđeno na panelu stručnjaka UN, održanom 2014. godine. 

- Ne postoji način kako da se zaustavi globalno zagrevanje. Sve što se dosada dogodilo, duboko je ukorenjeno u klimatski sistem. Ne možemo da zaustavimo emisiju štetnih gasova već sutra, ali moramo da usporimo klimatske promene dovoljno da bismo bili sigurni da možemo što bezbolnije da im se prilagodimo - smatraju naučnici. 

Od 2070. godine mogu se očekivati brojne ekstremne oluje, požari i nepodnošljivi toplotni udari. 

Do 2100. godine naša planeta će biti negde između "malo toplijeg i mnogo toplijeg nego što je danas", a razlika između malo toplijeg i mnogo toplijeg broji se u milionima spašenih ljudskih života.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading