Roboti otišli u lekare, akrobate, političare... a APLIKACIJA KAO PSIHO TERAPEUT!

Autor:

Razonoda

06.12.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Robot koji "radi" kao mentalni terapeut Woebot ima dva miliona konverzacija nedeljno putem Facebook Messengera. Reč je o čet-botu koji odgovara na pitanja, savetuje i razgovara s osobom koja mu se javi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sami sa vojim terapeutom u bilo koje doba dana ili noci...

Woebot beleži povećanje broja osoba s kojima komunicira o njihovim problemima. Osnivač dr Alison Darsi kazala je kako umetna inteligencija (AI) pomaže ljudima da govore o emocijama. Ovaj robot praktično menja živog terapeuta.

Vrednost Woebota je što se možete rešiti stvari koje vas tište, a da ne brinete šta druga osoba misli i nemate strah od osude. Želeli smo da napravimo emotivnu povezanost - kazala je Darsi.

Woebot je počeo "raditi" u junu ove godine. Dizajniran je da oponaša ljudsku konverzaciju i primarno da daje savete, nudi suosećanje i pomaže u podizanju samopouzdanja korisnika. Dostupan je korisnicima putem Facebook Messengera, uz besplatan period od dve nedelje. Nakon toga, konverzacija se naplaćuje.

- On radi dobar posao za ljude koji su u stresu - kazala je Darsi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Smejte se i plačite... sa aplikacijom iz vašeg telefona

Woebot se ponaša kao lični terapeut i pomaže ljudima da se nose s mentalnim izazovima, među kojima su depresija i anksioznost. Putem Messengera, Woebot koristi veštačku inteligenciju da stvori prirodnu i personaliziranu komunikaciju sličnu ljudskoj i nudi emotivnu podršku korisnicima.

Koristi pitanja poput "Kakva je tvoja energija danas?" ili "Kako se osećaš?", čime ohrabruje korisnike da otvoreno govore o emocijama.

Za razliku od lekara, čet-bot je dostupan 0-24 sata dnevno na bilo kojem mestu. Ipak, nisu svi oduševljeni ovim rešenjem. Asocijacija psihijatara SAD-a kazala je kako privatnost korisnika nije zaštićena.

S druge strane, testiranja su pokazala da Woebot uspešno pomaže u lečenju poremećaja raspoloženja, doprinosi smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, a korisnici su kazali kako osećaju da čet-bot saoseća sa njima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading