(VIDEO) NAPOKON IMAMO I PRVI SRPSKI DRON: Željko Mitrović i PR-DC proslavili su prvi rođendan firme uz ovo TEHNOLOŠKO LUDILO!

Autor: Republika.rs

Razonoda

14.07.2021

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostvarili su neverovatan uspeh za samo godinu dana!

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
PR-DC ii Željko Mitrović napravili su dron!

PR-DC je vertikalno integrisana kompanija koja za cilj ima da pod jednim krovom sama konceptualizuje, projektuje, razvija i proizvedi dronove, letelice i softver za njihovu kontrolu i upravljanje.

Pink Research and Development Center i Željko Mitrović danas predtsavljaju dron koji su imenovali Rw 20. Kako kaže Željko Mitrović, ovo tehnološko ostvarenje Pr-DC-a može da nosi 20 kilograma sa energetskom autonomijom od 30 minuta.

Sposoban je za nošenje najrazličitijeg namenskog pribora, a ima i najsavremenijom tehnologijom za samo-navođenje kao i mogućnost za manuelno upravljanje. Dugačak je nešto više od metar, a pogodan je i za brzo dopremanja do mesta misije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Drago mi je dragi prijatelji što ste došli, da ovu godišnjicu obeležimo zajedno. Tu su veoma probrani prijatelji i naši zaposleni, što mi je posebna čast i njima dugujem najveću zahvalnost za uspeh ovog projekta. Evo, kako je to izgledalo u istoriji. Pre desetak godina smo se upoznali, imali smo neke tehničke zahteve kada je Pink u pitanju, oko nekih hidrauličnih dizalica i tehničkih komplikacija u raznim profesionalnim zahtevima koje smo imali u to vreme i od tog poznanstva, prošlo je 10 godina, onda se ono u međuvremenu pretvorilo u prijateljstva i pre tačno godinu dana smo formirali ovaj istraživački razvojni centar PR-DC, partnerski sa Danilom, Milošem, Nikolom, Veljkom i Mihajlom koji danas rade u PR-DC-u, svi su vrhunski inženjeri i velika zahvalnost i aplauz za njih. Spojila nas je jedna jednostavna stvar, i oni i ja smo oduvek prezirali gravitaciju. Nikada nisam bio ljubomoran na ljude, oduvek sam bio ljubomoran na ptice i oduvek sam želeo da taj simbol slobode koja se zove letenje - ostvarim i ovako se taj san približio stvarnosti. Danas PR-DC predstavlja kompaniju koja je sasvim zrela i konkurentna i već proizvela industrijski dron ili letelicu nosivosti jedan kilogram, proizvela je letelicu flying car nosivosti 100 kilograma, a danas ćemo predstaviti i otvoriti proizvodnju za najzreliju i najkomercijalniju u budućnosti, a to je letelica na električni pogon Rw 20 koja može ostati u vazduhu čak 30 minuta i nositi teret od 20 kilograma - rekao je Željko Mitrović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Vođa projekta Miloš Petrašinović je pojasnio da letelica može da leti daljinski i na isti način odradi svoju misiju i to bez pilota navođena iz nekog centra u gradu:

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Proslavili su i prvi rođendan!

- To omogućava misije kao što su nošenje filmske kamere, što je veoma važno, ali i mnoge misijama koje pomažu ljudima: može da ponese čitavu opremu za gašenje požara, što je izuzetno potrebno kada je gužva u saobraćaju, kad vozilo ne može da prođe, može da dopremi vodu, hranu...Recimo, kada na planini dođe do neke ozbiljne povrede, mi smo u mogućnosti da uz pomoć ove letelice isporučimo 20 kilograma materijala kojim može da se sanira ta povreda. To je letelica koja je u potpunosti porizvedena u Srbiji, projektovana od strane mašinskih inženjera, tj. inženjera vazduhoplovstva. Ovakva letelica ima mogućnost da ponese petnaestak lopti koje gase požare. Ima mnogo misija i u budućnosti će ljudi sve više shvatati moć ovakvih letelica. Izuzetno je bitna komercijalizacija ovakvih proizvoda, izuzetno je bitno da mladi inženjeri imaju priliku da rade u jednoj ovakvoj kompaniji na svetskom nivou, sa svetskim uslovima. Ovo je jedna izuzetno velika letelica, jedno dvadesetak puta veća od onoh koje imate priliku da kupite u prodavnici. Ima mogućnost da u spasilačkoj misiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading