NOVI SKANDAL: HP krišom instalira spyware, Microsoft možda pomogao u tome!

Autor: informacija.rs

Razonoda

01.12.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

HP je najnovije veliko ime koje je uvučeno u skandal sa špijuniranjem, pošto je kompanija navodno instalirala špijunski softver na računarima korisnika sa ažuriranim drajverom koji bi mogao prikupljati podatke bez pristanka korisnika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kompanija HP otpužena za špijuniranje

Iako ove tvrdnje još uvek nisu u potpunosti dokazane, sajt CW je objavio da je sve započelo početkom ovog meseca kada je HP zamenio softver Touchpoint Manager novim drajverom nazvanim HP Touchpoint Analytics Service.

Ažuriranje drajvera je isporučeno korisnicima preko Windovs Update-a i automatski se instaliralo na Wndows računare, bez prikazivanja zahteva ili traženja saglasnosti.

Problem sa ovim novim HP softverom je što usporava računare i što navodno prikuplja neke podatke koje krišom šalje matičnoj kompaniji. Ovakvo ponašanje opravdano je nazivom usluge, iako je jasno da bi se pre prikupljanja podataka morala tražiti saglasnost korisnika.

HP je potvrdio da se HP Touchpoint Manager više ne isporučuje kao samostalni program, ali kompanija nije rekla ništa o promenama koje su u vezi privatnosti zbog kojih bi trebalo tražiti saglasnost korisnika.

Pojedini korisnici se žale na značajna usporavanja nakon instalacije ažuriranja drajvera, što je verovatno izazvano onim šo se dešava u pozadini - prikupljanje podataka i slanje informacija HP-u.

Ovakve žalbe su se pojavile na zvaničnim forumima HP-a, ali na njih kompanija još uvek nije odgovorila.

Ni HP ni Microsoft do sada nisu komentarisali ove tvrdnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading