Mac OS High Sierra ima bezbednosni propust, evo PRIVREMENOG REŠENJA!

Autor: informacija.rs

Razonoda

30.11.2017

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bag u najnovijoj verziji macOS High Sierra omogućava korisnicima da kreiraju root nalog bez lozinke. Problem sa ovim bagom je to što to isto može uraditi bilo ko, ali uz jedan uslov.

RepublikaFoto: youtube.com/iupdateos
Bezbednosni propust u najnovijoj verziji macOS High Sierra

Da bi napadač iskoristio ovaj bag neophodno je da vlasnik računara ostavi svoj Mac otključanim i bez nadzora.

To je sve što je potrebno napadaču koji sa nekoliko klikova može da kreira "root" nalog koji kasnije može da iskoristi za pristup ranjivom uređaju. Root nalog može biti iskorišćen i za daljinsko prijavljivanje na uređaj.

"Root" nalog je u stvari nalog sa privilegijama za čitanje i pisanje za više oblasti sistema, uključujući i fajlove u drugim korisničkim nalozima macOS. "Root" korisnik je podrazumevano onemogućen. Ali ako se prijavite na Mac sa administatorskim nalogom, možete omogućiti root korisnika, a zatim se prijaviti kao root korisnik. Ovakav nalog nije predviđen za rutinsku upotrebu.

Kako bag funkcioniše? Treba otvoriti prozor System Preferences, zatim kliknuti na Users & Groups, kliknuti na ikonu katanca u donjem levom uglu prozora, ukucati "root" u polje za korisničko ime, postaviti kursor u polje za lozinku, i više puta pritisnuti dugme Unlock sve dok se ne kreira root nalog bez lozinke. Napadač koji uspe u tome, može iskoristiti kasnije taj nalog za prijavljivanje na računar.

Bag utiče na macOS High Sierra 10.13.1 i 10.13.2 Beta. Korisnici mogu sprečiti ovakav napad tako što će sami kreirati "root" nalog kome će dodeliti svoju lozinku. Ovo sprečava da neko drugi kreira još jedan root nalog.

Bag je otkrio turski programer Lemi Orhan Ergin koji je preko Twittera javno kontaktirao Appleovu podrškukoju je tako i obavestio o bagu.

Apple je objavio saopštenje u kome se kaže da kompanija radi na ažuriranju koje će rešiti ovaj problem. Kompanija je ponudila korisnicima detaljno uputstvo kako da spreče zloupotrebu ovog baga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading