Naučnici otkrili ogromnu tajnu majanske piramide

Autor: B92, Republika

Razonoda

14.11.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drevna majanska piramida Kukulkan fascinirala je istraživače još od 16. veka. Ipak, oni i dan danas otkrivaju stvari koje se nisu znale o ovom svetom mestu drevnog naroda Meksika.

Foto: pixabay.com
Piramida drevnih Maja

Stručnjaci su u Hramu Kukulkan otkrili tajni prolaz za koji veruju da vodi do pećine ispunjene vodom. Oni se nadaju da će, nakon što ga odblokiraju, otkriti nove detalje o ritualima i verovanjima drevnih Maja. 

Arheolozi uključeni u projekat "Veliki majanski izdan (akvifer)" predvođeni Giljermom de Andom, došli su do otkrića koristeći najsavremenije instrumente, kojima su skenirali unutrašnjost piramide. 


Zasad je potvrđeno postojanje tunela, ali se nadaju da će moći i fizički da ga istraže. 

Govoreći za "El Universal", dr De Anda kaže: "Ušli smo u prolaz kroz kosturnicu i stigli sve do pregrade, koju su verovatno postavile same Maje. Ući ćemo ponovo i nadamo se da ćemo i nadamo se da ćemo uspeti da ga prođemo, kako bismo proverili da li hodnik vodi do ulaza u pećinu ispod piramide". 

Istraživači su 2015. otkrili da se ispod piramide nalazi velika količina vode, što je probudilo sumnje da bi vodeni tokovi mogli da dovedu do rušenja cele konstrukcije. 

Veruje se da su Maje izgradile Kukulkan pre između 900 i 1.100 godina iznad pećine. 

Kukulkan je bio njihov bog zmija koji je na crtežima predstavljan kao pernata zmija, koja je rasla u pećini i izašla tokom zemljotresa. 

Istraživači smatraju da je pećina putem podzemnih tokova povezana sa susednim jezerima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading