NEMOJTE DA SE UPECATE: VREBA LAŽNI WHATSAPP

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

08.11.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada poželite da skinete novu aplikaciju za vaš telefon, odete, nigde drugde no, na Google Play Store. Međutim, tamo je otkrivena lažna WhatsApp aplikacija koja veoma podseća na originalnu verziju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pazite se...

Prevarantsku aplikaciju za dopisivanje skinulo je preko milion korisnika koje je umesto razgovora s prijateljima i bližnjima dočekala planina napornih reklama.

Prema izveštaju Hacker Newsa, lažna aplikacija WhatsApp jedva se razlikuje od originala. Jedina stvar koja je čini drugačijom je ime autora koji je pored naziva kompanije dodao razmak.

Ovo nije izolovani incident

Jedan od učesnika razgovora na Redditu naglasio je da ovo nije izolovani incident - čak ni za WhatsApp.

Ako ste dovoljno hrabri i krenete da pretražujete aplikacije unutar marketa, dobićete čak sedam lažnih aplikacija koji koriste malo izmenjeno ime proizvođača. Prevaranti koriste uzvičnike, razmake, zareze i apostrofe kako bi prevarili neupućene.

Što je najgore od svega, sve ove varijante aplikacije imaju recenzije od minimalno četiri zvezdice. Za ovo možemo biti zahvalni sistemu ocenjivanja na Google Playu koji je apsolutni haos.

Lažni WhatsApp po ko zna koji put potvrđuje da Google Play iz dana u dan postaje sve opasnije mesto. U dosadašnjim incidentima sigurnosni stručnjaci i nesretni korisnici znali su da naiđu na "malware" u aplikacijama za dopisivanje, niskobudžetnim video-igrama, pa čak i u lažnoj verziji Pokemona Go.

Google jednostavno nije briga?

U ovome slučaju, doduše, Google nije odbranio softver koji pripada njihovom direktnom konkurentu - Facebooku. Nakon što je situacija izmakla kontroli, autor lažnog WhatsAppa promenio je ime kompanije 'WhatsApp Inc.' u svoje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading