Najveći genije u istoriji stvorio je prvi helikopter još pre više od 500 godina

Autor: telegraf

Razonoda

09.11.2020

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni Italijan Leonardo da Vinči, arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i slikar, jedna je od najznačajnijih istorijskih ličnosti doba renesanse. Iako, u savremenom smislu, nema mnogo veze sa tehnologijom, njegovi izumi predstavljaju osnovu bojnih pronalazaka koji su u naše doba svakodnevna stvar.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Samo četiri, od velikog broja njegovih pronalazka, dovoljan su dokaz da je Leonardo bio vizionar koji je, živeći u 15. veku, bio više vekova ispred svog vremena.

Ideja prvog helikoptera potekla je upravo od njega, još davne 1493. godine. Četiri čoveka pokretala bi letelicu okrećući veritkalnu spiralu koja bi podizala letelicu "bušeći" vazduh.

Prvo ronilačko odelo, po njegovoj ideji, bilo je napravljeno do svinjske kože, dok je bambusova trska služila kao disaljka pod vodom.

Foto: twitter.com/CNN
Leonardo da Vinči

Iako Leonardov helikopter nikada nije poleteo, on je konstuisao i prvi padobran piramidalnog oblika, koji je, prema njegovim, nacrtima i proračunima, prvi put uspešno poleteo tek 2000. godine, zahvaljujući jednom skajdajveru. Proračuni velikog genija pokazali su se savršenim!

Leonardo Da Vinči je bio i autor prvih samovozećih kola, koje je trebalo da pokreće složeni sistem zupčanika i opruga. Iako, za njegovog života ovaj proto "automobil" nikada nije napravljen, njegove savremene replike dokazuju koliki je genije slavni Italijan zaista bio.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading