Opasna prevara, ne nasedajte! Evo šta da radite vam stigne OVA poruka, inače ćete skupo platiti grešku!

Autor: tech-lifestyle.com, Republika

Razonoda

08.08.2020

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je prethodnih nedelja ponovo aktuelna prevara u kojoj se korisnicima Android telefona na Chrome pretraživaču pojavljuje oglas za ažuriranje Viber aplikacije, koje je navodno neophodno da bi se odblokirao Viber nalog – a da bi se to desilo, kako tvrde prevaranti, potrebno je poslati SMS poruku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je uložen veliki trud da to vizuelno deluje verodostojno, imitirajući logo, font i prepoznatljive boje, ovo, naravno, nema nikakve veze sa kompanijom Rakuten Viber i jednom od najvećih komunikacionih platformi na svetu.

U pitanju je premijum SMS servis koji naplaćuje poslate poruke čak 180 dinara, a zauzvrat vam ne daje apsolutno ništa.

RepublikaFoto: youtube.com/The Verge
Foto: Ilustracija

Može se desiti da vas ova prevara skupo košta, jer ćete se slanjem SMS poruke pretplatiti na servis, koji će vam potom periodično (pojedini i na dnevnom nivou) naplaćivati SMS po 180 dinara, iako ga vi više niste slali, niti zahtevali bilo kakvu dalju akciju. Tako će vaš mesečni račun narasti do neslućenih razmera.

 

Najlakši način da ne budete prevareni jeste da apsolutno nikada ne klikćete na “iskačuće” reklame na pretraživačima, kojima je cilj da kod korisnika izazovu paniku i navedu ga na brzu i ishitrenu reakciju, te na taj način izmame novac.

Ukoliko dobijete ovakvu informaciju, najbolje je da odmah isključite pretraživač, pokrenete Viber aplikaciju na svom telefonu i ukoliko ona radi – ne postoje nikakvi problemi, niti je potrebno bilo šta da uradite da vam se “odblokira” nalog, jer on i nije blokiran.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading