SAD optužile dva kineska hakera za pokušaj krađe istraživanja za Kovid-19 vakcinu!

Autor: Republika

Razonoda

22.07.2020

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američko ministarstvo pravde podiglo je optužnice protiv dva kineska hakera koji su otkriveni tokom pokušaja krađe podataka vezanih za istraživanje oko pronalaska vakcine za koronavirus. U optužnici se tvrdi da je to deo mnogo šire, globalne kampanje, koja traje više od 10 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Optuženi hakeri su probili zaštitu u računarskoj mreži biotehnološke firme iz Masačusetsa koja radi na razvoju KOVID-19 vakcine i testiranju različitih tretmana ove bolesti.

Ovo nije iznenađenje. U aprilu je otkriven još jedan sličan napad, a u maju je FBI upozorio da hakeri iz Kine pokušavaju da ukradu Kovid-19 istraživanja iz američkih organizacija koje se bave time. Takođe, tokom ovog meseca ruski hakeri su targetirali zdravstvene organizacije iz Kanade, Velike Britanije i SAD-a. Ipak, optužbe koje su podignuti su prve koje oficijelno optužuju strane hakere za te napade.

U obrazloženju optužbe navodi se da su hakeri radili za kinesku Vladu (za Ministarstvo državne sigurnosti), ali su napade navodno sproveli samoinicijativno. Za sada nema potvrde da li su uspeli da dođu u posed nekih istraživanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading