DA NE POVERUJEŠ: Napravili robota koji je JESTIV!

Autor: PC Press, Republika

Razonoda

27.06.2020

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim eksperata sa austrijskog Johannes Kepler univerziteta razvio je robota koji je funkcionalan i – jestiv.

RepublikaFoto: telegraf.rs/printskrin
Foto: Ilustracija

Robot koji može da se pokreće i hvata različite objekte napravljen je od biorazgradivog gela, a ističe se da bi tehnologija mogla da ima široku primenu, od medicinskih dodataka do dečjih igračaka. Robot je tako želatinasta tvorevina, a sadrži limunsku kiselinu koja sprečava razvoj bakterija, te glicerol zahvaljujući kojem robotska tvorevina ostaje mekana i hidrirana.

Testiranje je potrajalo godinu dana, a telo robota je tokom čitavog perioda ostalo mekano, i uspelo je da se savije oko 330 hiljada puta pre nego što je došlo do oštećenja.

Budući da robot i dalje ima elektronske delove koji nisu jestivi, korisnici još uvek nisu u mogućnosti da ga "probaju", ali bi rečenica "ne igraj se hranom" uskoro mogla da dobije novo značenje. Jedna od najzanimljivijih mogućih funkcija je ona u kojoj bi se roboti našli u zoološkim vrtovima, a da bi olakšali proces davanja lekovima životinjama, i to tako što bi izgledali kao plen koji životinja želi da ulovi i pojede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading