Odštampan prvi pravi 3D most za saobraćaj

Autor: theguardian.com, Republika

Razonoda

20.10.2017

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon nešto više od tri meseca prvi 3D štampani biciklistički most na svetu je 17. oktobra otvoren za saobraćaj u holandskom mestu Gemert. Ovim potpuno funkcionalnim betonskim mostom, osam metara dugačkim i tri i po metara širokim, su se bavili stručnjaci sa Eindhoven University of Technology u Holandiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Prvi 3D most

Most je nastao 3D štampanjem ojačanog vibriranog betona u oko 800 slojeva, za šta je bila zadužena kompanija BAM Infra. Most ima nosivost od pet tona, a njegovi autori procenjuju mu životni vek na najmanje 30 godina.

Najveća prednost 3D štampe ovakvih struktura naspram uobičajenom livenju betona u kalupe jeste ušteda na materijalu (i samim tim na emisijama CO2), a stručnjaci su u ovom slučaju za vreme štampanja uspeli da ugrade u most i metalnu armaturu koja mu daje dodatnu snagu. 3D štampač je mnogo fleksibilniji od kalupa jer može da polaže materijal samo tamo gde je to nužno, a u vrlo kratkom se roku može prilagoditi štampanju bilo kog oblika.

Autori ovog projekta kažu kako su na njemu mnogo naučili, pa će nakon ovog premijernog projekta moći istu tehnologiju da primene i na mnogo veće strukture. Takođe, daljim razvojem tehnologije očekuju da će 3D štampanjem betona biti i do tri puta brži način izrade mostova i sličnih struktura od klasičnih tehnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading