Pametni satovi za decu i strah od hakerskih napada

Autor: pcpress.rs, Republika

Razonoda

20.10.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija John Lewis povukla je iz prodaje pametni sat za decu, a zbog propusta koji olakšavaju hakovanje ovih uređaja, te potencijalnim napadačima omogućavaju praćenje korisnika.

RepublikaFoto: youtube.com/Forbrukerrådet Norge
Pametni satovi

Norveško savetovalište za potrošače (NCC) otkrilo je da nekoliko brendova pametnih satova za decu ima lošu kontrolu sigurnosti, koja napadačima omogućava praćenje i prisluškivanje razgovora.

Satovi su napravljeni za decu koja su previše mala da bi mogla da poseduju pametne telefone, a sadrže aplikaciju koja otkriva lokaciju korisnika, te mogućnost pozivanja ograničenog broja telefonskih brojeva. U svom sklopu imaju i SOS dugme koje roditelje obaveštava kada je dete u opasnosti, te obaveštava kada je napustilo neku lokaciju.

Sigurnosna grupa Mnemonic, koja funkcioniše u sklopu NCC-ja, pronašla je nekoliko kritičnih propusta koji bi decu mogli da dovedu u opasnost, budući da je zahvaljujući njima moguće doći do istorije kretanja korisnika, ili naterati aplikaciju za pozivanje da kontaktira određeni telefonski broj. Istraživači su testirali Gator 2, Tinitell, Viksfjord i Xplora pametne satove, te upozorili da bi i neki drugi brendovi mogli da budu opasni, budući da dele iste aplikacije.

Kao posledica istraživanje došlo je povlačenje iz prodaje modela Gator kompanije John Lewis, a u kompaniji su to nazvali merom predostrožnosti. Roditelljima koji su zabrinuti je preporučeno da kontaktiraju proizvođače, te saznaju kada će sigurnosna ažuriranja postati dostupna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading