Britanci popustili pod pritiskom: Huawei neće graditi 5g mrežu

Autor: Pc Press, Republika

Razonoda

28.05.2020

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako stoje stvari, izgleda da je Velika Britanija konačno popustila pred pritiscima Sjedinjenih Američkih Država. Boris Džonson očigledno se priprema da prekine saradnju sa kompanijom Huawei na izgradnji 5G mreže u Velikoj Britaniji. Mnogi se u ovoj državi zalažu da se ukloni Huawei 5G tehnologija iz infrastrukture, kao i kompletno iz telekomunikacione mreže najkasnije do 2023. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Konačno popustili pred Trampovim zahtevima

Trampova administracija je zabranila vladinu upotrebu Huawei tehnologija, a predsednik SAD-a je prošlog maja potpisao ukaz kojim se sprečava da američke kompanije kupuju telekomunikacionu opremu proizvedenu u stranim firmama, jer takva može predstavljati rizik po nacionalnu bezbednost. Ova naredba nije uključila nijednu firmu ponaosob, ali se posmatra kao način da se kompanije poput ZTE i Huaweija isključe iz poslovanja u SAD-u. Prošle nedelje je Tramp produžio ovu zabranu do maja 2021. godine.

Optužbe idu u pravcu toga da Huawei može da instalira pozadinske softvere u mrežnoj infrastrukturi koji bi koristili za špijuniranje komunikacionih kanala. Tramp je o ovome otvoreno govorio više puta i pozivao Veliki Britaniju da izbaci Huawei iz razvoja 5G mreže u ovoj državi. Međutim, oni su do sada samo ograničavali saradnju sa kineskom kompanijom, ali nigde nije bilo reči o isključivanju iz posla.

Ni telekomunikacione kompanije koje posluju u Velikoj Britaniji, poput Vodafone-a nisu baš srećne što će do ovakvog obrta doći. Naime u njihovoj infrastrukturi ima mnogo Huawei opreme, i njihova promena bi bila izuzetno skupa. Bilo kako bilo, najave su da će Boris Džonson uskoro potpisati ukaz kojim se Huawei izbacuje iz izgradnje 5G mreže u Ujedinjenom kraljevstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading