Čipovanje građana spremno u još jednoj zemlji: Očekuje se dozvola Ministarstva zdravlja

Autor: b92.rs, republika.rs

Razonoda

21.05.2020

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef kompanije "Biohax Italia", saopštio je da očekuje dozvolu italijanskog ministarstva za Zdravlje i sanitarnih vlasti za ugradnju potkožnih mikročipova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovi mikročipovi sadrže lozinke kreditnih i drugih kartica, pinove, brojeve lične karate, pasosa, podatke o pretplatama, voznim i avio kartama, lozinku za ulaz na radno mesto, i druge podatke.

Švedska kompanija "Biohax", svetski lider u proizvodnji i distribuciji mikročipova, spremna je da ugradi u roku od nekoliko meseci 2500 mikročipova građanima od Milana do Rima, piše Euronews, a prenosi italijanska štampa. Desetine hiljada Šveđana i Nemaca već su ugradili potkožne mikročipove.

Prema proizvođaču, prednost mikročipa je što pomaže u uštedi vremena, izbegavanju redova, novčanici i torbe neće biti puni raznih kartica... Ukratko, ova tehnološka novost se predstavlja kao sredstvo koje bi trebalo da građanima olakša i pojednostavi svakodnevni život.

Potkožni mikročip je, moguće, jedna od najdelikatnijih kontroverzi moderne tehnologije. Italijanski sindikati izražavaju zabrinutost jer ovo može da ugrozi privatnost i prava radnika.

Mikročip je veličine zrna pirinča, ugrađuje se pod kožu između palca i kažiprsta leve ruke uz pomoć injekcije, i ostaje nevidljiv za golo oko. Cela operacija traje nekoliko minuta i radi se uz lokalnu anesteziju.

Povodom vesti da potkožni mikročip stiže i u Italiju, poznata italijanska blogerka i pisac, Enrika Peruketi, piše da je očito da kontrolisanje populacije i ograničavanje privatnosti na ovaj način postaje moderno.

- Na taj način se kanališe populacija da žuri da dobrovoljno ugradi mikročip radi praktičnosti, jer da se takva praksa nametne kao obaveza, ljudi bi se pobunili. Elektronski računi, beskontaktni uređaji i progresivno uklanjanje gotovine samo su privremeni koraci u ovom procesu - smatra Peruketijeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading