SVE O DARKNETU: Podzemlje Interneta u kojem vladaju najjeziviji kriminalci!

Autor: Republika

Razonoda

17.10.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako mislite da dobro poznajete internet, varate se. Duboka mreža (Deep Web) je mesto gde su podaci i informacije zaključane lozinkama, zarobljene iza "paywallova", treba vam poseban softver kako biste došli do njih. Procenjuje se da je 500 puta veći od interneta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Na Darknetu može sve da se naruči, pa i ubistvo

Darknet je ogromno digitalno podzemlje, gde hakeri, kriminalci, teroristi i pedofili deluju neometano.

Šta može da se kupi na Darknetu?

1) Droga

Dostupni su legalni lekovi i recept, kao i ilegalne droge svih vrsta. Silk Road, sada zatvoreno tržište online, ostvarilo je 200 miliona dolara prometa za 28 meseci. 

2) Falsifikovani novac

Evri, funte, jen... Dostupne su praktično sve valute koje se isplati falsifikovati. Kvalitet i količine variraju, recimo, za 600 pravih američkih dolara dobićete 2.500 falsifikovanih, s obećanjem kako mogu da prođu standardne provere, uključujući i onu ultraljubičastim svetlom. 

3) Falsifikovane isprave
Pasoši, vozačke dozvole, državljanstva, lične karte, univerzitetske diplome, imigracijski dokumenti, pa čak i diplomatske kartice - sve je to dostupno na nelegalnim tržištima kao što je Onion Identity Services. Američka vozačka dozvola košta oko 200 dolara, dok pasoš SAD-a ili Velike Britanije možete dobiti za nekoliko hiljada dolara. 

4) Oružje, municija i eksploziv
Na raspolaganju je sve i svašta, od pištolja do eksploziva C4. Isporučuju ih posebno zapakovane, tako da mogu da prođu rendgensku kontrolu ili skrivene u igračkama, instrumentima i električnim uređajima, piše N1.

5) Naručena ubistva
Postoje kompanije koje se time bave, uključujući i jednu nazvanu Chtullu, po čudovišnom božanstvu iz dela H.P. Lovecrafta. Za odgovarajuću cenu odradiće bilo šta, od trajnog rešavanja privatnih razmirica do političkih atentata. Primaju bitkoine, poslaće fotografiju kao dokaz da je posao obavljen. 

6) Ljudski organi
Bubrezi su na prodaju za 200.000 dolara, srce za 120.000, jetra za 150.000, a oči za 1.500 dolara.

Kako funkcioniše Darknet?

1) Kriptovalute

Digitalna gotovina, poput bitcoina i darkcoina, zajedno sa sistemima plaćanja kao što je Liberty Reserve, omogućuje plaćanje online uz prikrivanje identiteta.

2) Neprobojni hostinzi
U zemljama poput Rusije ili Ukrajine pružatelji usluga web hostinga ne mare ko ste, šta radite online i kakav sadržaj držite na mreži, sve dok platite koliko traže i na vreme. Primaju bitkoine, ignorišu naloge za pretraživanje.

3) Računarstvo u oblaku
Smeste li hakeri malver kod kompanija s reputacijom, manji su izgledi da će njihov promet sigurnosni sistemi blokirati. Nedavno istraživanje otkrilo je da 16 odsto svetskog malvera i kanala za distribuciju sajber napada dolazi iz Amazon Clouda.

4) Alati za zločin
Manje vešti kriminalci i početnici alate potrebne za otkrivanje slabosti računarskih sistema, krađu identiteta, upad u poslužitelje i otuđivanje podataka mogu nabaviti online. Jedan takav haker je upao u američki trgovački lanac Target 2013. godine.

5) Hakeri plaćenici
Sajber mafijaši nude hakere u najam. Kineska grupa Hidden Lynx tvrdi da ima do sto profesionalnih sajber lopova, među kojima ima i onih koji su upali u računarske sisteme Googlea, Adobea i Lockheed Martina.

6) Višejezični pozivni centri
Njihovi zaposleni odigraće bilo koju dvoličnu ulogu koju zatrebate. Poziv košta desetak dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading