Evo kada se očekuje uspostavljanje internet veze preko Starlinka

Autor: PC Press, Republika

Razonoda

28.04.2020

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SpaceX je 22. aprila lansirao osam Starlink satelita u Zemljinu orbitu. Nedugo zatim, sateliti su mogli da budu uočeni sa Zemlje, kao svetlucave tačke na noćnom nebu. Prema izveštajima koji stižu iz kompanije, radi se na tome da se taj odsjaj smanji jer bi mogao da ometa naučnicima u istraživanju svemira.

RepublikaFoto: youtube.com/ViralVideoLab
Foto: Ilustracija

30 hiljada satelita

Osnivač i CEO Elon Musk kaže da ti zakloni, koji su napravljeni od tamne pene, mogu minimalno da utiču na radio transmisije – i pomognu da se sateliti manje vide. To je dobra vest za astronome, koji se brinu da sve veći broj Starlink satelita mogao da im oteža pogled ka vasioni.

Kompaniji je do sada odobreno da lansira 12.000 satelita, a aplicirala je za lansiranje još 30.000. Trenutno ih je 442 u zemljinoj orbiti, a radi perspektive, čitavo čovečanstvo je do sada u svemir lasniralo ukupno nešto manje od 10.000 objekata.

SpaceX konstantno lansira nove satelite u svemir od prošle godine, a još jedan deo se sprema da pošalje sledećeg meseca. Taj sledeći tovar će biti opremljen tom tamnom penom, a nadaju se da će internet uslugu moći pomoću Starlink programa da omoguće sredinom godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading