(VIDEO) MEDICINSKO ČUDO: Ovaj lepak zatvara rane!

Autor: Republika

Razonoda

09.10.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živote kritično povređenih ljudi uskoro bi moglo da spasava novi lepak koji ekstremno brzo može da zatvori rane. Lepak se stavlja direktno na ranu, a deluje za samo 60 sekundi. Ovaj veliki pomak u medicini delo je američkih i australijskih naučnika.

RepublikaFoto: youtube.com/The University of Sydney
Čudotvoran lepak zatvara rane

Lepak se naziva MeTro i proizvodi se od prirodnog proteina tropoelastina. Nakon što se stavi direktno na ranu, tretira se UV svetlom i potpuno zatvara povredu, a radi čak i na mokrom tkivu te nema potrebe za spajalicama ili šivenjem.

Kako je lepak elastičan, to znači da je dizajniran da radi i na untrašnjim organima koji menjaju oblik, poput pluća ili srca. Organi koji se šire imaju rizik od kidanja šavova, a ovakav lepak taj rizik može da ukloni. Dodatna prednost mu je i što lakše može da se primeni na teže dostupnim područjima tokom operacije. Kako se navodi, može se razgraditi za nekoliko sati ili za nekoliko nedelja te može drastično da skrati vreme oporavka. 

- Potencijalne primene su ogromne - od saniranja teških povreda na mestima nesreća ili u ratnim područjima, ali i kao veliko poboljšanje za operacije u bolnicama - rekao je Entoni Vajs (Anthony Weiss) sa Univerziteta u Sidneju.

U studiji su naučnici uspešno pokrpili rezove u arterijama i na plućima glodavaca te na plućima svinja. Još se čeka studija na ljudima i procene su kako bi za tri do pet godina ovakav lepak mogao sa stigne u bolnice.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading