MAŠALA: Kaspersky Lab slavi rođendan pa časti besplatnim antivirusom!

Autor: pcpress.rs

Razonoda

08.10.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvena kompanija Kaspersky Lab nedavno je zabeležila značajan jubilej – 20. godina od osnivanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kaspersky časti besplatnim antivirusom

Za rođendan je predstavljena i prva zvanična verzija novog proizvoda – Kaspersky Free. U pitanju je program za osnovnu zaštitu računara od virusa i drugih opasnosti, koji ne nudi mnoge opcije uključene u napredna Kaspersky rešenja, ali je zato potpun besplatan.

Kaspersky navodi da je jedan od glavnih razloga objavljivanja besplatne verzije to što mnogi korisnici ne mogu ili ne žele da plate cenu komercijalnih antivirusnih paketa. Zbog toga veliki broj računara nema odgovarajući zaštitu, što predstavlja opasnost za sve. Značajan faktor je i to što na tržištu već postoji nekoliko solidnih besplatnih rešenja koje nude drugi proizvođači softvera za zaštitu. Čak i Windows Defender koji stiže uz Windows okruženje pruža barem elementarnu zaštitu, s čime se doduše Kaspersky ne bi složio – nedavno je podneo tužbu protiv Microsoft‑a zbog navodne zloupotrebe monopolskog položaja.

Zaštita na četiri nivoa

Osnovna zaštita koju nudi Kaspersky Free organizovana je na četiri nivoa. Antivirusni modul za kontrolu fajlova prati i skenira sve datoteke na računaru pri njihovom otvaranju, snimanju i izvršavanju programa. Prati se sav dolazni veb saobraćaj i sprečava izvršavanje koda koji može zaraziti lokalni računar. Kaspersky Free kontroliše komunikaciju preko raznih sistema za razmenu poruka i blokira potencijalno štetne linkove i pokušaje phishing‑a. Takođe se dodatno proverava sva elektronska pošta i blokiraju opasni linkovi ili virusi priključeni uz poruke.

Besplatna verzija programa predstavlja neku vrstu reklame za kompletna Kaspersky rešenja za zaštitu. U poređenju sa paketom Kaspersky Internet Security, Kaspesky Free ne sadrži opcije za zaštitu privatnosti, sigurnost kod online plaćanja, blokiranje neželjenih sadržaja i sigurnu VPN konekciju.

Sa druge strane, besplatna verzija se takođe može uključiti u globalni sistem Kaspersky Security Network (KSN) za razmenu informacija o raznim opasnostima. Aktiviranjem KSN, program će takođe na centralni server slati depersonalizovane podatke o skeniranju lokalnog računara.

Program potražite na www.kaspersky.com/free‑antivirus, a za instalaciju programa je potrebno prvo preneti i startovati kratku instalacionu proceduru, koja će zatim preuzeti kompletan Kaspersky Free ukupne veličine oko 150 MB. Instalacija će takođe uključiti Kaspersky Protection dodatak za Web browser‑e, koji se naknadno može blokirati ukoliko ne želite promenu konfiguracije browser‑a. Po instalaciji programa aktivira se licenca koja traje 365 dana, a Kaspesky tim za podršku navodi da će po isteku ova licenca biti automatski produžena za još godinu dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading