Šta znamo o 5G zračenju i njegovom uticaju na naše zdravlje?

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

07.03.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Slovenije ovih dana je zaustavila uvođenje 5G mrežne tehnologije u toj zemlji, skinuvši sa dnevnog reda Strategiju regulatorne Agencije za komunikacione mreže i usluge o dodeli spektra frekvencija za 5G. Nešto slično, nedavno je uradila i Švajcarska. Ove vesti, još jednom, po ko zna koji put od kada je širom sveta počelo uvođenje 5G tehnologije, otvorile su pitanja o njenom uticaju na ljude, životinjski svet i okolinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U prethodnom periodu bilo je dosta senzacionalističkih članaka o štetnosti 5G zračenja, kao što je ono da su jata ptica umrla u blizini 5G antena i slično... Neki od njih nedavno su povezivali 5G i sa akutuelnom epidemijom korona virusa.

Ipak, kada je, pre nešto više od godinu dana, u Americi vršeno testiranje 5G mreže, dvestotinak naučnika i lekara upozorilo je da će njena upotreba prouzrokovati katastrofalne posledice po zdravlje ljudi, i pozivalo na hitno obustavljanje testova. I pored toga, Agencija za lekove i hranu i Federalna komunikaciona agencija SAD nešto kasnije su objavile su da 5G tehnologija ne predstavlja opasnost.

Često se može čuti da ne postoje medicinska istraživanja koja bi potvrdila ili negirala pretpostavke o štetnosti 5G tehnologije, ali su se brojni stručni istraživači i mediji ipak bavili tim pitanjima.

Tehnološki stručnjaci se slažu da je 5G mreža daleko brža u prenosu podataka od aktuelnih mobilnih i internet mreža i to istuču kao njihovu najveću prednost. Jedan od razloga za to je opseg frekvencija u kojima radi 5G tehnologija, a koji je mnogo viši od tehnologija koje smo ranije upotrebljavali i koje koristimo danas.

Zbog toga, jačina 5G signala sa udaljenošću mnogo brže opada u odnosu na 4G, pa je da bi jedna 5G mreže mogla efikasno da funkcioniše potrebno postojanje mnogo većeg broja manjih radio-transmitera raspoređenih na manjim udaljenostima.

Današnje 4G antene odašilju signal na 700MHz i 2,5GHz, što je daleko ispod talasnih dužina X zraka i gama zraka koji se koriste u medicini za radioaktivne tretmane. Nove 5G mreža će koristiti više talasne dužine od 4G (28GHz ili 39GHz), a to su talasne dužine koje još uvek ne emituju jonizujuće zračenje.

A jonizujuće zračnje može da bude opasno zbog toga što je u stanju da razdvaja molekule u telu. Sa druge strane, nejonizujuće radio frekvencijsko (RF) zračenje, kakvo emituju mobilni telefoni i drugi bežični uređaji, do sada je pokazalo samo jedan biološki efekat - sposobnost da zagreva tkivo pobuđujući njegove molekule, pisao je ranije PC Press. Ipak, Međunarodna agencija za istraživanja kancera, koja radi u okviru Svetske zdravstvene organizacije, 2011. godine je utvrdila da mobilni radio talasi mogu da budu povezani sa pojavom raka.

Zabrinutost za postojanje štetnih efekata zračenja nije nova i postoji još od pojave prvih bežičnih uređaja i ponovo se javlja sa svakom pojavom nove generacije uređaja. To je sada slučaj i sa pojavom 5G mreža.

Sa stanovišta svega što nam je do sada pozanto, argumenata ima i za i protiv. Sasvim je, međutim, sigurno da se u ovom trenutku ne može dati precizan odgovor da li i kako 5G tehnologija utiče na ljudsko zdravlje. Jedno je sigurno, a to je da su njeni efekti nedovoljno istraženi, što i jeste jedan od glavnih razloga zbog kojih neke zemlje zaustavljaju, odnosno ni ne počinju uvođenje 5G mrežne tehnologije.

Kao zaključak može se reći da 5G tehnologija i njeni efekti na ljudsko zdravlje zahtevaju još dosta istraživanje, koja bi trebalo da se fokusiraju na to da li nejonizujuće zračenje može da povredi ljudsko tkivo.

Odgovor na pitanje da li 5G tehnologija utiče na ljudsko zdravlje u ovom trenutku nije moguće dati, budući da oko toga još uvek ni naučnici, ni stručnjaci ne mogu da se slože.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading