EU bi uskoro mogla da od proizvođača mobilnih telefona zahteva povratak OVE neverovatno KORISNE FUNKCIJE

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

29.02.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ne tako davnoj prošlosti, veliki broj kompanija kreirao je telefone koji su imali izmenljive baterije. To je značilo da u slučaju da baterija oslabi i više ne može da drži punjenje kao pri kupovini uređaja, bilo je potrebno samo zameniti je novom baterijom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sa druge strane, aktuelni dizajn telefona nudi opciju menjanja baterije (mada se mnogi proizvođači odlučuju za implementiranje baterija koje nije moguće menjati), ali to može biti prilično skupo za korisnika. Zbog toga proizvođači korisnike pre ohrabruju da kupe novi telefon, piše Ubergizmo.

Izgleda da Evropska unija nije saglasna sa ovom praksom pa, sudeći prema procurelim dokumentima, želi povratak zamenjivih baterija.

Očekuje se da bi EU mogla da diskutuje o mogućnosti da se povratak zamenjivih baterija učini obaveznim. Diskusija bi mogla da započne već narednog meseca. Ukoliko predlog bude izglasan, kompanije bi mogle biti primorane da počnu da proizvode telefone koji imaju baterije koje korisnici mogu sami lako da zamene, prenosi Benchmark.

Ovo nije prvi put da Unija razmatra uvođenje novih pravila, koji smanjuju kreiranje elektronskog otpada u industriji pametnih. EU je nedavno predložila da svi telefoni koriste isti punjač, praktično primoravajući Apple da se prebaci sa Lightning porta na neki od standardnih portova, kakav je trenutno najkorišćeniji USB-C.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading