VOLITE SVOJ LAPTOP: Ovako će vam duže trajati

Autor: telegraf.rs

Razonoda

05.10.2017

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Laptopovi su osetljivi uređaji koje manjak pažnje može da ošteti ili čak u potpunosti uništi. Kako vam se to ne bi desilo, savetujemo vam da obavezno poštujete šest saveta koji se nalaze u nastavku.

RepublikaFoto: pixabay.com
Budite dobri prema njemu, i vratiće vam istom merom

6. Ne dopuštajte životinjama da se približe laptopu

Znamo, mačke su preslatke kada vam se popnu na laptop i krenu da vam 'pomažu u poslu', ali molimo vas - ne ohrabrujte ih.Mačke konkretno privlači toplina uređaja, ali problem je što ćete zbog nje završiti sa hrpom dlaka u laptopu koje (među ostalim) mogu uzrokovati pregravanje uređaja.

Takođe predlažemo da ne jedete pred računarom. Ako vam ispod tastature zapadne komadić hrane, budite sigurni da će ga posetiti bubašvabe ili mravi.

5. Imate stari laptop? Prestanite da ga tresete

Razlog zbog kojeg ovo ne treba raditi je pre svega hard disk. Osim ako ste vlasnik uređaja s ugrađenim SSD diskom, molimo vas - stavite računar na sto kada odlučite da radite na njemu.

Osetljivi delovi hard diska nepoželjno reaguju na trzaje i verujte nam - izdaće vas u najgorem mogućem trenutku.

4. Ne zatvarajte laptop kao haubu na staroj "ladi"

Ekran vašeg laptopa nije neuništiv. Kada ga zatvarate, radite to tako da držite sredinu okvira, a ne ivice. Kad smo već kod toga, kada uzimate laptop, ne hvatajte ga za gornju desnu ili levu ivicu ekrana. Ti delovi su ekstra osetljivi na pritisak, što znači da uz 'malo sreće' možete da završite sa oštećenim prikazom na ekranu.

RepublikaFoto: pixabay.com

3. Ne držite laptop u krilu

Radite na laptopu držeći ga u krilu? Prestanite i kupite za to specijalnu podlogu. Razlog leži u ventilacijskom sistemu uređaja koji se vrlo lako može zatvoriti pokrivačem ili odećom. Rezultat je pregrejani uređaj i potencijalno oštećenje osetljivih komponenti.

2. Držite ga dalje od magneta

Opšte poznato pravilo za prenosne računare koji su sami po sebi osetljivi na magnete je držati ih dalje od, pogodili ste, jakih magneta. Jaka magnetska polja pre svega utiču na hard diskove, pa potom i na ekrane. Ako želite da produžite život svom prenosniku, predlažemo da ga držite dalje od jakih magnetnih polja.

1. Ne čistite ekran vodom

Ekran vam je prašnjav? Koristite krpu od mikrofibera ili specijalna sredstava za čišćenje ekrana. Zaboravite prskanje vodom i molimo vas - ne pritiskajte ekran laptopa. Reč je o vrlo osetljivom i lomljivom komadu hardvera koji će vam biti zahvalan ako ga tretirate kako treba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading