DOPUNJENA STVARNOST: Srbija u korak s tehnologijom

Autor:

Razonoda

19.02.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija u korak tehnologiji rame uz rame pokazuje da i te kako poseduje ozbiljne reference koje polako počinju da budu na radaru širom Sveta i da zavredjuju pažnju koja se manifestuje kroz ulaganja u naše najmladje bisere koji su ostali da baš iz Srbije i zajedno sa njom nadju svoje mesto pod tehnološkim suncem.

Foto: Promo foto
Uz mobilni i specijalizovane naočare, kompjuterski generisani objekti se dodaju u stvarnom okruženju

Taj put ka nekoj novoj, inovativnoj zemlji je omogućila tehnologija kreairanja proširene realnosti, takozvana Augmented reality. Bio je to samo nagoveštaj digitalnog iskoraka, koji se u svetu dešava već neko vreme, a zahvaljujući inovativnom, mladom i ambicioznom timu kompanije "Newco" sada je stigla i u Srbiju.

Ova kompanija prva je i jedina na našim prostorima koja se bavi tehnologijom koja će korisnicima omogućiti da urone u svet izmenjene stvarnosti, a očekuje se da će u budućnosti doprineti obrazovanju, medicini, vojsci i nauci. Prema rečima Filipa Cvetkovića, generalnog direktora kompanije, glavni cilj i vizija njegovog tima je da putem izmenjene stvarnosti olakšaju život građanima.

- Projekat podrazumeva da se pomoću mobilnog telefona i i specijalizovanih naočara kompjuterski generisani objekti dodaju u stvarnom okruženju, dok je virtuelna stvarnost ranije korisniku pružala digitalnu simulaciju stvarnih objekata u virtuelnom svetu - kaže Cvetković, navodeći slikovite primere.

- Zahvaljujući AR tehnologiji, profesori na medicinskim fakultetima, recimo, više neće morati da donose modele ili da studente vode na vežbe anatomije koje podrazumevaju seciranje, jer će njihov model sada biti dostupan gledanjem u ekran telefona ili tableta. Takođe, vozači neće morati da koriste navigaciju na telefonu, već će korišćenjem naočara sa LED staklima moći da vide strelice na putu koje će ih odvesti do odredišta.

U firmi svakodnevno radi veliki broj izvanrednih programera koji su stacionirani kao i sama firma u Naučno Tehnološkom parku gde krče put novim idejama koje će za sigurno, Srbiju kako stvari stoje, ostaviti duži period u samom vrhu inovacija.

Kompanija je plod direktne investicije iz inostranstva, preciznije Sjedinjenih Američkih Država, čime se Srbija ucrtava na mapu sveta kada je u pitanju visoka tehnologija.

Programer koji je oduševio i najveće stručnjake

Mladi talenti godinama unazad napuštaju Srbiju jer smatraju da njihov talenat neće biti adekvatno cenjen na ovim prostorima. To nije slučaj sa mladim Nikolom Ignjatovićem, koji je sa svega 18 godina postao deo tima koji se bavi inovacijama na polju tehnologije u Srbiji.

Foto: Kan i Lingus
Nikola Ignjatović

Neverovatan talenat koji je kompanija "Newco" pronašla istraživačkim radom tek završava Zemunsku gimnaziju. Barata sa svim programskim jezicima podjednako dobro i odiše sa znanjem kao jedan ozbiljan senior programer bez obzira na njegove godine.

Iza sebe ima more svojih samostalnih projekata kao sto su mobilne, igrice, aplikacije, platforme i razne druge programerske zadatke.

Radi ranopravno u timu na svim frontovima i kroz smernice, pomoć i znanje koje dobija od ostalih programera u timu učestvuje u svim projektima i daje već zavidne rezultate.

- Prija mi iskustvo i druženje sa drugim firmama jer sam stacioniran u Tehnološkom inkubatoru zvanom Naučno Tehnološki park i radujem se novim iskustvima, sticanju znanja i napredovanja zajedno sa kompanijom - rekao je Ignjatović.

RepublikaFoto: Kan i Lingus
Mladi tim stručnjaka koji je otkrio Nikolin talenat

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading