Revolucija u 3D štampi: Celi objekti za samo nekoliko sekundi

Autor: PC Press, Republika

Razonoda

16.02.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se govori o 3D štampi obično se misli na štampanje objekata sloj po sloj, ali su švajcarski eksperti razvili novu tehniku koja omogućava kreiranje celih objekata, i to za svega nekoliko sekundi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nova metoda zasniva se na principu tomografije – metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primenu savremenih računara i programskih paketa. Da bi se objekat odštampao neophodno je da se foto-osetljiva smola osvetli iz više uglova, te da se predmet u njoj formira kao celina, a ne deo po deo, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda. Nova tehnologija bi mogla da se primenjuje u različitim oblastima, a najpre u medicini, gde bi se tkiva, organi, slušna pomagala, i drugi elementi, štampali kao celine, a proces bi se obavljao u sterilizovanim kontejnerima, i ne bi bilo potrebe da se delovi premeštaju na druge lokacije, tako da bi se mogućnost kontaminacije svela na minimum.

Novi sistem trenutno može da štampa samo objekte koji u prečniku mere do dva centimetra, a očekuje se da se u budućnosti ta cifra popne do 15 centimetara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading