Spremite telefone, stiže revolucionarni 3D selfi

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

05.10.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim stručnjaka sa Univerziteta Kingston i Notingem stvorio je program koji mapira 3D verziju lica na osnovu samo jedne fotografije. Takozvani "3D selfi" nastaje pomoću veštačke inteligencije koja prepoznaje različite karakteristike na ravnoj slici i potom ih rekonfiguriše u 3D model.

RepublikaFoto: pixabay.com
Da li ste spremni za 3D selfi?

- Ono što je zaista impresivno kod ove tehnologije je to da je ona veoma pojednostavila ceo proces stvaranja 3D modela lica - kaže doktor Vasileos Argiou sa Fakulteta za naučni inženjering i informatiku Univerziteta Kingston. 

- Prelazak sa 2D na 3D ranije je podrazumevao niz predradnji koje smo uspeli da zaobiđemo, tako da sada ne moramo da biramo samo specifične karakteristike ili da koristimo modele koji menjaju oblik - ističe on. 

- Dali smo sistemu određenu količinu podataka. On, potom, uči na način slično našem, da obrađuje naizgled nepovezane informacije, što mu omogućava da zaključuje o tome kako bi ravna slika nečijeg lica mogla da izgleda u tri dimenzije - objašnjava Argiou. 

Tim je koristio bazu podataka sa preko 80.000 2D slika zajedno sa odgovarajućim 3D modelima, da bi "istrenirao" računar da prepozna ključne karakteristike. 



Buduća primena ove tehnologije podrazumevaće otkrivanje lica u gomili i stvaranje ličnih avatara u videoigrama. 

- Ova tehnologija bi mogla da se koristi i u bezbednosne svrhe, gde bi se fotografija lica brzo skenirala da bi se stvorila 3D slika, pomoću koje bi mogla da se identifikuje osoba u gomili iz različitih uglova - objašnjava doktor Jorgos Cimiropoulos sa Univerziteta u Notingemu. 

- A može da se koristi i u animiranim filmovima, za specijalne efekte u filmovima, kao i da ima različite medicinske primene - dodaje on. 

- Sistem koji smo stvorili već je veoma precizan, ali sada nameravamo da ga dodatno poboljšamo kako bi bio u stanju da procesira suptilnije detalje lica, kao što su dlake, naočre, mladeži i pegica - zaključuje Cimiropoulos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading