Srpska zajednica na Wikipediji zauzela drugo mesto u svetu!

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

07.02.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Globalna kampanja uređivanja referenci - #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je srpsku zajednicu u sam vrh viki zajednica koje su unele najveći broj referenci povodom Wikipedijinog rođendana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukupno 30 urednika Wikipedije na srpskom jeziku unelo je čak 4.052 reference u članke gde su one nedostajale, čime je Wikipedija na srpskom zauzela drugo mesto!

Prvo mesto je zauzeo Izrael sa 4.533 unete reference i 76 učesnika. Posle Wikipedije na srpskom slede Wikipedija na engleskom jeziku sa unetih 1.980 referenci i Wikipedija na francuskom jeziku sa 1.758 unetih referenci.

Čak 5 urednika Wikipedije na srpskom se plasiralo u 10 najboljih urednika globalne kampanje uređivanja referenci. Ovim je uspeh naših urednika još značajniji, jer smo se, kao manja viki zajednica, plasirali na visoko drugo mesto u svetu.

U 2019. godini naši urednici su takođe ostvarili zapažene rezultate i zauzeli 3. mesto na globalnom nivou sa 1.672 unete reference.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom Svetozar Marković treću godinu zaredom pokrenula kampanju uređivanja referenci na Wikipediji na srpskom jeziku. Akcija je trajala od 15. januara do 5. februara 2020. godine.

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u brojnim zemljama širom sveta u sklopu obeležavanja 19 godina postojanja Wikipedije na engleskom jeziku, 15. januara. Cilj kampanje je motivisanje bibliotekara, ali i svih drugih zainteresovanih urednika, da doprinesu razvoju najveće enciklopedije u ljudskoj istoriji.

Unošenje referenci i čini Wikipediju pouzdanijom, a podatke u njoj lako proverljivima. U Srbiji je akcija sprovedena u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Bibliotekom grada Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading