Internet pioniri protiv prodaje ".org" domena

Autor: pcpress

Razonoda

10.01.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka da se kontrola nad .org domenom prepusti firmi Ethos Capital nije naišla na odobravanje, te se neprofitna organizacija Internet Society već neko vreme nalazi na meti kritika, budući da stoji iza problematične odluke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grupa internet pionira udružila je snage, a kako bi ponudila alternativnog vlasnika domena, te su se okupili pod kišobranom "Cooperative Corporation of .ORG Registrants".

Novi entitet ima sedam direktora koji vode inicijativu, a među njima su i osnivač ICANN-a Esther Dyson, te izvršna direktorka Wikimedia fondacije – Katherine Maher, a tu je i podrška Electronic Frontier fondacije koja smatra da je prepuštanje pomenutog domena komercijalnoj kompaniji "potpuno neprikladno".

Upravitelji nove organizacije se nadaju da će moći da ubede ICANN da blokira dogovor, te njima prepusti kontrolu nad .org domenom, a da bi se njime i u budućnosti upravljalo na siguran način, što bi omogućilo da ne postane moćna alatka za cenzuru.

Kritičari dogovora brinu da bi Ethos Capital, inače novoformirana kompanija, mogao da podigne cene, te se odluči za prodaju podataka o korisnicima, a kako bi nadoknadio milijardu dolara koliko je uloženo u kupovinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading