Ovako čiste smeće iz Tihog okeana

Autor: pcpress

Razonoda

05.10.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošlo je šest godina od kada je Boyan Slat počeo da razvija sistem za uklanjanje plastike iz mora i okeana, a najpre iz jedne od najzagađenijih oblasti u Tihom okeanu.

RepublikaFoto: youtube.com/The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup

Iz projekta je nastao uređaj koji sakuplja i kompresuje plastiku poput džinovske ruke, a projekat se suočavao sa brojnim poteškoćama zbog kojih se plastika vraćala natrag u okean. Greške su sanirane početkom oktobra, te se tvrdi da naprava sada uspešno uklanja otpad iz oblasti u Tihom okeanu, pa je do sada uklonjen veliki broj odbačenih ribarskih mreža, plastičnih predmeta, te komadića štetnog otpada koji nisu veći od jednog milimetra. Sposobnost za uklanjanje mikro-plastike došla je kao iznenađenje, i to prijatno, budući da su i delovi otpada koji se jedva vide golim okom podjednako štetni kao i veliki komadi.

Naprava koja sakuplja plastiku podseća na latinično slovo U, a u procesu čišćenja koristi okeanske struje koje otpad usmeravaju ka uređaju. Planirano je da se sledeće godine sagradi i veća verzija koja bi mogla da sakuplja više otpada, a otpad koji se tako sakupi se brodovima prevozi do obale. Radnici plastiku do brodova trenutno prenose ručno i mrežama, pa je neophodno da se smisli produktivniji način, a kako bi se dostigao cilj u okviru kojeg bi se godišnje uklanjalo po 15 tona plastičnog otpada.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading