NASA otkrila “crnu tačku” na Jupiteru!

Autor: pcpress.rs

Razonoda

04.10.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nasini eksperti su nedavno primetili veliku crnu tačku na Jupiteru, što je otvorilo rasprave o tome da li se radi o do sada neviđenom fenomenu ili o praktičnoj šali. Eksperti su kasnije utvrdili da u pitanju nije ni jedno ni drugo, već da se radi o senci koju satelit ove planete baca na njenu površinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, radi se o vulkanski aktivnom Jupiterovom mesecu – lo – koji zaklanja Sunce isto kao što to čini i Zemljin Mesec. Jupiter ima nekoliko satelita koji redovno zaklanjaju Sunce, a fotografiju koja je motivisala najnovije rasprave snimila je 11. septembra letelica Juno, a tokom 22. obletanja oko Jupitera.

Pomračenje Sunca je, tvrde eksperti, na Jupiteru ipak nešto drugačije nego na Zemlji, a zbog veličine i drugačijeg položaja planete, pa se očekuje da letelica Juno na matičnu planetu pošalje još fotografija sa kruženja oko planete koje traje 53 dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading