Monero - kraljica kripto malvera

Autor: pcpress

Razonoda

23.09.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malveri za rudarenje kriptovaluta ponovo su u trendu, te je tokom leta zabeleženo više napada ovog tipa nego u prethodnom periodu.

Jedan od glavnih razloga za veliki povratak malicioznih softvera za rudarenje jeste i to što su vrednosti kriptovaluta ponovo u usponu, što znači da se tržište oporavlja nakon pada s kraja 2018. godine. Monero, jedna od omiljenijih valuta kada je rudarenje kripto-malverima u pitanju, je takođe zabeležila porast u vrednosti, a nakon što se krajem prošle godine spustila do 50 dolara. Tokom leta se vrednost skoro utrostručila, te dostigla 115 dolara, što je bilo dovoljno da se valuta vrati u malver kampanje. Povratak malvera ovog tipa počeo je već krajem maja, pa se od tada nove kampanje otkrivaju na dnevnom nivou.

Kripto-malveri su se prvi put pojavili čim je Bitkoin postao malo šire poznat, ali kako je postajalo teže da se ova valuta rudari na običnim računarima, tako su se napadači okretali alternativama. Tako je Monero polako postajao najpopularniji među kripto-bandom, a malveri su počeli da budu prava opasnost tek krajem 2017. i početkom 2018. godine – kada su kriptovalute dostigle rekordne vrednosti, a Monero došao do 480 dolara. Neke od poznatijih kripto-malver kampanja su Digmine, Hexmen, Loapi, Zealot, WaterMiner, CodeFork, Bondnet, Adylkuzz, CoinMiner, Linux.BTCMine.26, Zminer, DevilRobber, PyCryptoMiner, RubyMiner i MassMiner, i sve su dokumentovane u roku od samo nekoliko meseci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading