Oprez! Malver "Joker" koji špijunira korisnike preko SMS pojavio se na Google Play prodavnici

Autor: PC Press, Republika

Razonoda

10.09.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan malver uspeo je da se infiltrira u Google Play prodavnicu, te na Android uređaje pošalje Joker trojanca, svojevrsnu alatku za otežavanje korisničkih života.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otkriveno je da se malver nalazi u čak 24 aplikacije, koje su ukupno preuzete preko 472 hiljade puta. Joker ostaje sakriven na pogođenim uređajima, te se u najvećem broju slučajeva integriše u reklame koje su u vezi sa malicioznim aplikacijama. Maliciozni kod sadrži uobičajenu listu malver funkcija, uključujući i špijuniranje SMS poruka, te preuzimanje kontakata i informacija o uređajima. Novi malver ide i dalje od toga, a kako bi zaradio od prevara koje uključuju reklama, pa simulira klikove , i korisnike bez njihovog pristanka prijavljuje na premijum servise.

Google je već detektovao i uklonio sve maliciozne aplikacije, ali je malver koji se pojavljuje u okviru legitimnih servisa i aplikacija sve veća opasnost i sve veći izazov za bezbednosne eksperte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading