(FOTO) Zaplovio "nuklearni Titanik", a moći će razne stvari

Autor: Tanjug

Razonoda

24.08.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva ploveća nuklearna elektrana na svetu isplovila je danas iz arktičke luke Murmansk, kako bi snabdela strujom najudaljenije regione Rusije.

Foto: twitter.com/Predrag Blagojevic

Elektrana "Akademik Lomonosov" koju je razvila ruska državna nuklearna kompanija Rosatom, krenula je na put dug 5.000 kilometara kroz vode Arktika da bi stiga do Čukotske oblasti koju od Aljaske deli Beringov moreuz, prenosi Rojters. 

Postrojenje na nuklearni pogon zameniće elektranu na ugalj, kao i dotrajalu elektranu koja strujom snabdeva više od 50.000 stanovnika grada Pevek. 

 

 


Elektranu će do Peveka vući tri tegljača, a pristajanje se očekuje krajem septembra, prenosi BBC. 

Britanski medij navodi da je jedan od zadataka elektrane i napajanje strujom rudarskog kompleksa Čaun-Bilibin na Čukotki, u okviru kojeg su i rudnici zlata, ali i naftnih platformi u ruskom Arktiku. 

Postoji i ideja da se priključi na postrojenje za desalinizaciju, za proizvodnju pijaće vode, što bi donelo korist mnogim ostrvskim državama, navodi BBC.

 

 

 

 


- Iskorišćeno visoko radioaktivno gorivo ostaće u plovilu - kažu iz Rosatoma i ističu da je elektrana bezbedna i da može da služi kao novi izvor energije za najizolovanije zajednice na svetu, ali su ekolozi izrazili zabrinutost zbog rizika od nuklearnih akcidenata. 

Grinpis je elektranu nazvao "nuklearnim Titanikom".

Rašid Alimov iz tog pokreta ocenjuje za Rojters da elektrana nije razvijena s ciljem da zadovolji energetske potrebe Čukotke, već kao model za potencijalne inostranwekupce.

"Akademik Lomonosov" je krenuo na put u trenutku rastuće zabrinutosti zbog nuklearne energije, posebno posle eksplozije u severnoj Rusiji ovog meseca, kada je pet radnika Rosatoma izgubilo život, a testiranje izazvalo povišeni nivo radijacije, navodi Rojters.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading