Ovaj problem je sve veći, NIKO NIJE IMUN

Autor: N1, Republika

Razonoda

12.09.2017

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

A izveštaji o sajbernapadima na kompanije i vlade širom sveta kao da se sve češće pojavljuju u vestima ove godine. Stručnjaci za sajber-bezbednost objašnjavaju zbog čega je rizik od hakovanja sada veći, ko se bavi hakovanjem i šta može da se učini da se ono spreči ili umanji šteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Niko nije imun na sajber napade

Od električnih mreža do velikih korporacija, niko, nigde na svetu nije imun na sajber napade – a problem je sve veći.

- Internet svakog dana postaje sve više integrisan u naše živote. Kao građani, korporacije i vlade, sve više smo međusobno povezani i koristimo internet kao kičmu komunikacije i saradnje. To znači da postoji povećani prostor za napade što se tiče onih koji žele da nanesu zlo - rekao je Džonatan Homer, iz Sekretarijata z aunutrašnju bezbednost SAD.

Sve veće oslanjanje na digitalne informacije na mreži znači veću finansijsku dobit za kriminalce. Prošle godine povećao se broj slučajeva da su korisnici kompjutera ucenjivani putem virusa.

- To postaje sve lakše i lakše, delimično zato što su sredstva potrebna da se prodre u većinu tih sistema sve lakše dostupna na tamnoj strani mreže - kaže Kliford Njuman, iz Centra za bezbednost kompjuterskih sistema Univerziteta Južne Dakote. 

Hvatanje kriminalaca nije lako.

- Mislimo da se sajber napadi ne prijavljuju dovoljno često snagama reda – bilo da je reč o FBI-ju, tajnoj službi ili nekoj drugoj organizaciji. Mislim da je to poslovna odluka. Kompanije brine publicitet”, Džon Braun, iz FBI.

Federalni i državni zakoni o prijavljivanju sajber napada nisu mnogo specifični.

- U slučaju biznisa, često se dešava da nisu sasvim sigurni koje su informacije hakeri otkrili i zato, možda namerno, ponekad žmure na to, kažu: ne znamo da li su otkrivene lične informacije. Samo znamo da nam je neko ušao u sistem - kaže Kliford Njuman.

FBI navodi da se hakovanjem bave različite kategorije ljudi – od kriminalaca koji žele novac do hakera sa geopolitičkom motivacijom.

- Jasno je da postoje države umešane u sajber aktivnosti, koje su zainteresovane za krađu naših poslovnih tajni, formula koje razvijaju naše kompanije, tajni unutar naše vlade - rekao je Džon Braun.

- Većina sajber napada zahteva višestruke slabosti ili ranjivost neke vrste kako bi napadači mogli da ostvare svoj krajnji cilj. Jedna od najslabijih tačaka svake korporativne mreže je ljudski faktor - kaže Džonatan Homer.

Zato, nije pitanje da li će se neki napad dogoditi, već – kada. FBI navodi da je izgradnja partnerstva ključna da bi mogao da se sačini plan pre nego što se napad dogodi. Drugi način za pripremu je preispitivanje načina na koji se dizajniraju sistemi na vebu.

- Budite svesni da će pojedinci ući u vaš sistem, ali se postarajte da je struktura sistema takva da ograniči štetu koja može da nastane - upozorava Njuman.

To znači da kada jedan deo sistema bude ugrožen, ceo sistem ne bude pogođen i može da i dalje bude operativan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading