Fejsbuk razvija aplikaciju koju ćemo moći da kontrolišemo umom

Autor: RTV, Republika

Razonoda

03.08.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi pronalasci počinju da nas zbunjuju i zabrinjavaju. Facebook je objavio da je spreman da ulaže u tehnologiju koja će omogućiti ljudima da pišu uz pomoć misli.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Osmišljena je studija koja će doprineti pronalasku uređaja koji će imati algoritam spreman da pretvori moždanu aktivnost u govor. Radilo se sa pacijentima obolelima od epilepsije kojima su već ugrađene elektrode u mozak kako bi se pristupilo izvorima njihovih napada.

Iz Facebook-a se nadaju da će uskoro imati uređaj koji će moći da bude mobilan i da obradi 100 reči u minutu. Pre svega se obraća pažnja na ljude koji imaju poteškoća u izgovaranju pojedinih reči, a naučnici žele da im omoguće da se slobodno i jednostavno izražavaju.

Do sada su to uspevali sa malim fondom reči, ali je potreba ovih ljudi da imaju neki uređaj koji će njihove misli prenositi u celosti kao govor. Oni se nadaju da će dostići brzinu u dekodiranju od 100 reči u jednom minutu, sa manje od 17 odsto grešaka.

Oni žele da ljudima omoguće da ne gledajući u telefoon ili ekran računara kucaju reči i komuniciraju uz pomoć kontakta očima velikom brzinom, piše BBC.

Foto: Ilustracija

Kompanija Elona Muska prijavila se za dozvolu da počne testiranje sopstvenog uređaja za hakovanje ljudskog mozga. Neki ističu da je ovo momenat kada treba započeti etičke debate o tome koliko je ovo u redu i u kojoj meri može da naškodi čovečanstvu. Za ljude je mozak bezbedno mesto za misli i i deje, a ukoliko se pristupi upotrebi ovih uređaja ta sloboda bi mogla da bude uništena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading